Nieuwsarchief mei 2020

Lancering Crew Dragon succes: koppeling ISS morgenmiddag
30 mei 2020 - De Crew Dragon van SpaceX is vanavond om 21.22 u vertrokken naar het ruimtestation ISS. De astronauten Douglas Hurley en Robert Behnken zullen daar zaterdagmiddag al aankomen na een vlucht van slechts 19 uur. Dat is veel sneller dan de space shuttle die er twee dagen over deed. De zogenaamde Demo-2 (DM-2) missie zal ruim 3 maanden duren.

De bemanning steekt hun duim op om het succes te vieren.
(foto SpaceX)
De zon is weer actief
29 mei 2020 - Voor het eerst sinds twee jaar is de zon weer actief. Zie de live beelden op de zon pagina.
SpaceX Starship SN4 onploft na korte test motor
29 mei 2020 - Starship SN4, een testmodel van het toekomstige Starship van SpaceX, is onploft. Een minuut nadat de motor enkele seconden had gedraaid, ontplofte de tank, waarschijnlijk door een lek.
Lancering Crew Dragon uitgesteld vanwege slecht weer
27 mei 2020 - De lancering van de Crew Dragon, met astronauten Douglas Hurley en Robert Behnken, is woensdag vanwege het slechte weer afgelast. De volgende poging is zaterdagavond om 21.22 u.

De astronauten tijdens een oefening afgelopen zaterdag.
(foto NASA)
Testvlucht LauncherOne mislukt
25 mei 2020 - De eerste vlucht van de LauncherOne van Virgin Orbit is mislukt door een storing in de eerste trap van de raket. Naar de precieze oorzaak wordt nog onderzoek gedaan. Een tweede exemplaar van de raket is al bijna klaar

foto:  Virgin Orbit
Een spannende week in de ruimte: lanceringen en samenstand
24 mei 2020 - Deze week worden voor het eerst sinds het space shuttle tijdperk Amerikaanse astronauten in een eigen ruimteschip gelanceerd. De lancering van de Dragon is op zijn vroegst woensdag. Lees verder/FOTO Richard Branson verwacht dat zijn bedrijf Virgin Orbit, gevestigd in CaliforniŽ, dit weekend voor het eerst een raket, de LauncherOne, zal lanceren vanonder een jumbojet. En zondagavond vlak na zonsondergang is een samenstand van de maan, Mercurius en Venus laag aan de Westelijke hemel te zien.
Nieuwe storm ontdekt op Saturnus
18 mei 2020 - Een Australische amateur-astronoom heeft een witte vlek vlakbij de noordpool van Saturnus ontdekt vlak bij de rand van de beroemde zeshoek. Deze vlek blijkt een nieuwe storm te zijn. Lees verder/FOTO
Brits bedrijf gaat video van de aarde naar je smartphone sturen
15 mei 2020 - Het Britse bedrijf Sen heeft een contract gesloten om in de zomer van 2021 zijn eerste 'EarthTV' satelliet te laten lanceren. Een groep van deze nanosatellieten zal real-time video's vanuit de ruimte naar smartphones en PC's streamen zodat iedereen kan genieten van het 'overview effect' vanuit de ruimte.
Nieuwe komeet misschien in juni met het blote oog te zien
13 mei 2020 - De pas ontdekte komeet SWAN wordt in juni misschien helder genoeg  om met het blote oog te zien. Een Australische amateurastronoom heeft deze ijzige bezoeker  opgemerkt toen hij beelden bekeek van de SOHO, een sonde van de ESA en NASA die de zon besturdeert.

foto: Gerald Rhemann
Tom Cruise gaat film in ruimtestation maken
6 mei 2020 - NASA directeur Bridenstine heeft bevestigd dat zijn organisartie samenwerkt  met Tom Cruise en SpaceX met als doel een een film op te nemen in het International Space Station.
China lanceert nieuw type ruimteschip met nieuwe raket

5 mei 2020 - Een Lange Mars 5B (LM 5B) raket heeft een nieuw type bemand ruimtevaartuig gelanceerd. Het was ook de eerste vlucht van dit type raket. Het nieuwe, nog naamloze, ruimteschip heeft plaats voor zes astronauten. Lees verder op de China pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics