Nieuwsarchief maart  2006

Eclips vanuit de ruimte
De Europese Envisat satelliet heeft foto's gemaakt van de Aarde tijdens de eclips afgelopen week.
Zie het filmpje op de ESA-site
En de Meteosat laat zien hoe de schaduw van de zon over Afrika beweegt: 

Missie naar asteroïden gaat toch door
Washington, 24 maart - De Dawn missie naar Vesta en Ceres is gered van de bezuinigingen. Enkele weken geleden schrapte de NASA het project wegens uit de hand gelopen kosten. Een nieuwe lanceerdatum is niet bekend, maar zal niet eerder dan medio 2007 zijn.

Eerste beelden van Amerikaanse Marssonde
Washington, 24 maart - De eerste testopnamen van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) zijn geslaagd. Zie foto van de week.

Eerste vlucht budget raket eindigt in zee
Kwajalein atol (VS), 26 maart - De eerste lancering van de Falcon raket van de Amerikaanse firma SpaceX is mislukt. Een brand veroorzaakt door een brandstoflek is waarschijnlijk de oorzaak van het debacle. >Lees meer/foto

Vrijdag eerste beelden nieuwe Marssonde
Washington, 24 maart - Vandaag moeten de eerste beelden van de hoge-resolutie camera aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) binnenkomen. Er zullen slechts twee sets van vier foto's genomen worden. De sonde heeft nog zes maanden manoevreren voor de boeg tot de definitieve baan is bereikt. 

Drie maal is scheepsrecht voor Spacetech-5
Vandenberg Air Force Base, 23 maart - Pas bij de derde poging was de lancering van Space tech 5 een succes. De drie microsatellieten voor magnetosfeeronderzoek werden met een Pegasus-raket in de ruimte gebracht. Deze mini-raket wordt vanonder een vliegtuig gelanceerd.

Motorpech op Mars
Washington, 19 maart - Het rechter voorwiel van de Marsrobot Spirit is geblokkeerd. De motor die het wiel aandrijft is uitgevallen. Het karretje heeft nog honderd dagen om een helling te bereiken waar het genoeg zonlicht opvangt om de Marswinter door te komen. Dat lijkt veel, maar Spirit rijdt maar één uur per dag.

Hole in one in de ruimte
Washington, 17 maart - De volgende bemanning van het ruimtestation ISS zal een potje golf spelen. Sterker, Pavel Vinogradov gaat een golfbal in een baan om de Aarde slaan. tot nu toe was er alleen gegolfd op de Maan door Apollo-astronaut Alan Shepard in 1971.

Rusland intensiveert samenwerking met Europa
Brussel, 15 maart - Anatoly Perminov, directeur van het Russische ruimtevaartbureau en ESA-directeur Jean-Jacques Dordain hebben een overeenkomst ondertekend om de samenwerking in de ruimte te verbeteren. bijzonder interessant is de afspraak om samen nieuwe transportsystemen te ontwikkelen. Waarschijnlijk wordt hier mee het Russische ruimteveer Klipper bedoeld.

NASA verschuift shuttle lancering naar zomer
Washington, 14 maart - De lancering van de shuttle discovery is uitgesteld tot 1 juli. Zie agenda Dit maakte de NASA vanavond bekend. Er is meer tijd nodig voor onderzoek en reparaties, onder andere aan brandstofsensoren en de robotarm die tijdens werkzaamheden beschadigd werd.

Lancering Ariane 5 nu wel geslaagd
Kourou, 11 maart - Na drie maal uitstel is de eerste lancering van een Ariane 5 ECA dit jaar toch gelukt. De Ariane heeft twee communicatiesatellieten in een baan om de Aarde gebracht.
Zie foto hiernaast

Nieuwe sonde aangekomen in baan om Mars
Washington, 10 maart - De Mars Reconaissance Orbiter heeft zijn reis voltooid en is in de juiste baan om de planeet gemanoevreerd. Het komende half jaar zal de sonde geleidelijk in zijn definitieve cirkelvormige baan worden gebracht. Vanaf november begint het onderzoek van de rode planeet.

Cassini ontdekt geisers op Enceladus
Washington, 9 maart - Op foto's van de Saturnusmaan Enceladus zijn geisers ontdekt die vloeibaar water de ruimte in spuiten. Een zeer verassende vonst voor zo'n klein en zeer koud maantje.
>Lees meer/foto

Opnieuw uitstel voor Ariane.
Kourou, 9 maart - De lancering van de Ariane 5 ECA is weer voor onbepaalde tijd uitgesteld. Waren er eerst problemen met één van de satellieten, nu vanwege een te lage druk in een brandstoftank van de tweede trap.
>Zie foto hiernaast

Japan herstelt contact met Hayabusa sonde
Tokio, 8 maart - Het Japanse ruimtevaartbureau JAXA is erin geslaagd het contact met de Hayabusa sonde te herstellen. Deze heeft misschien een bodemmonster van de asteroïde Itokawa genomen. De sonde wordt in 2010 terug verwacht bij de Aarde. Zie foto hiernaast

SpaceX bouwt bemand ruimteschip
El Segundo (VS), 6 maart - De firma SpaceX heeft plannen onthuld voor de bouw van een eigen bemand ruimtevaartuig, de Dragon. Het grotendeels herbruikbare schip moet zeven mensen naar het ISS kunnen vervoeren. Zie foto Hiernaast. 

China stelt ruimtewandeling uit
Beijing, 6 maart - China heeft de lancering van haar volgende bemande vlucht met een half jaar uitgesteld. Tijdens de missie van de Shenzou-7 staat een ruimtewandeling van anderhalf uur gepland.

NASA schrapt missie naar asteroïden
Washington, 3 maart - NASA topmanager Mary Cleave heeft vandaag het Dawn-project, een sonde naar Ceres en Vesta, wegbezuinigd. De lancering stond gepland voor 1 december.

Zonsverduistering op Mars
De Mars-express fotografeerde de schaduw van het maantje Phobos op het Mars-oppervlak.
zie de planeten

Lancering Proton raket mislukt
Baikonoer, 2 maart - De lancering van de Arabsat 4A telecommunicatiesatelliet is mislukt door een storing in de Breeze-M rakettrap van de Proton raket. De motor van de Breeze stopte te vroeg waardoor de satelliet in een te lage baan is terechtgekomen. Technici van satellietbouwer EADS proberen de satelliet met zijn stuurraketjes alsnog op de goede plek te krijgen.

André Kuipers geeft presentatie in NEMO
Amsterdam, 2 maart - op 10 april geeft André Kuipers een presentatie aan onderwijzers over het project Delta: ruimtevaartactiviteiten op basisscholen in heel Nederland. Ook minister van der Hoeven zal hierbij aanwezig zijn. 
>Lees meer


Lift-off voor Ariane


De Hirise camera van de MRO


asteroïde Itokawa (foto JAXA)


De Dragon van SpaceX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics