André Kuipers

Landing André live op TV te zien
Amsterdam, 22 juni 2012 - De NOS zendt de landing van André Kuipers op de Kazachstaanse steppe live op Nederland 1 uit. Het is voor het eerst dat een landing van een Soejoez ruimteschip live op de Nederlandse televisie is. De uitzending is op zondag 1 juli van 9.30u tot 10.30 u . Later die dag volgt nog een uitgebreide terugblik op de ruimtevlucht van Kuipers.
André is weer in de ruimte
Bajkonoer, woensdag 21 december - Stipt op tijd, om 14.16 u Nederlandse tijd, is de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers vertrokken naar het ISS aan boord van het Sojoez TMA-03M ruimteschip. Vrijdag om om 16.22 u zal de Sojoez aan het ruimtestation koppelen en begint voor Kuipers een verblijf van vijf maanden. Hij wordt vergezeld door de Russische Sojoez-commandant Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit.
De lancering vond 's nachts bij helder weer plaats waardoor de Sojoez raket lange tijd vanaf de grond zichtbaar bleef. De kou van twintig graden onder nul gaf de nodige problemen voor de journalisten maar niet voor de Sojoez.

De missie van André heet PromISSe. hij keert op 16 mei 2012 weer op aarde terug.

 

 

Interessante links over André

Lees André's logboek Twitter: @astro_andre

ESA PromISSe site


De lancering van de Sojoez (foto ESA)

André Kuipers geeft voorlichting in NEMO

Op 10 april 2006 geeft André Kuipers voorlichting aan onderwijzers over het project Delta: ruimtevaartactiviteiten op basisscholen in heel Nederland. Dit zal plaatsvinden van 1330 tot 1700 u in NEMO Science Center in Amsterdam. Ook minister van der Hoeven zal hierbij aanwezig zijn. André zal een presentatie geven over zijn reis naar het ISS en over ruimtevaart in het algemeen.
Het Delta project is bestemd voor de groepen zes tot en met acht uit het basisonderwijs. Gedurende drie jaar maken de scholen zelf lesmaterialen, waarbij ze financieel ondersteund worden door het Delta Projectbureau. Er doen nu al zeven scholen mee, dit jaar worden er 19 geselecteerd. Per school krijgt één docent een training bij de NASA!
Geïnteresseerde onderwijzers kunnen zich aanmelden via:

delta@e-NEMO.nl


Op de foto links brengt de Duindoornschool uit Den Haag een bezoek aan Nemo.

>Meer info

13  februari 2006

André traint momenteel voor zijn eerste ruimtewandeling. Op de foto is hij te zien in het tainingsbassin van de NASA in Houston.

(foto ESA)

 André erelid van de NVR

André tijdens zijn benoeming tot erelid van de NVR

27 januari 2006

André Kuipers is gestart met trainen voor een langdurige vlucht naar het ruimtestation ISS. Hij is de reserve van een Canadese astronaut die voor 2010 met de Shuttle omhoog gaat. Ditmaal traint André ook voor een ruimtewandeling.
André is lid van een internationale astronautenpool en traint op locaties over de hele wereld:  Duitsland, Rusland, Amerika en later ook Canada en Japan. Hij moet het ruimtestation grondig leren kennen. Kuipers heeft minstens vijf, maar waarschijnlijk wel tien jaar de tijd om zich voor te bereiden op een missie die drie of zes maanden gaat duren. Als hij niet voor zijn Canadese collega hoeft in te vallen, gaat hij na 2010 weer met de Sojoez mee de ruimte in. 

 
© 2005-2021 Bureau de Toekomst