Nieuwsarchief januari 2006

Onzekere toekomst voor NASA's Maanplannen
Washington, 30 januari - De NASA komt miljarden tekort waardoor de terugkeer naar de Maan en een reis naar Mars aan een zijden draadje hangen. Het probleem ligt nu op het bordje van president Bush die het congres om meer geld zal moeten vragen. Op 6 februari moet hij kleur bekennen als de begroting voor 2007 bekend wordt. 

André Kuipers in training voor tweede ruimtevlucht

Parijs, 27 januari - André Kuipers is gestart met trainen voor een langdurige vlucht naar het ruimte- station ISS. Hij is de reserve van een Canadese astronaut die voor 2010 met de Shuttle omhoog gaat.
>Lees meer/foto

Russen willen mijnbouw op de Maan
Moskou, 26 januari - Energia directeur Nikolai Sevastyanov kondigde gisteren opnieuw aan dat Rusland in 2015 een permanente basis op de Maan vestigen om er vanaf 2020 naar Helium-3 te gaan graven. Deze stof kan gebruikt worden voor kernfusie. Hierbij moet het ISS als tussenstation dienen. De eerste kernfusiereactor die energie produceert moet echter nog uitgevonden worden.

*** Tweede Aarde ontdekt ***
Garching (Duitsland), 25 januari - Een internationaal team van astronomen heeft een Aardachtige planeet ontdekt bij een ster op maar liefst 20.000 lichtjaar afstand. 
>>lees verder/foto

Vrijdag ruimtewandeling door bemanning ISS
Washington, 23 januari - Vrijdag zal de ISS-bemanning een uitgestelde ruimtewandeling maken. De astronauten zullen onder andere een afgedankt ruimtepak voorzien van een radiozender ("Suitsat") lanceren en experimenten verzamelen.

New Horizons onderweg naar Pluto
Washington, 19 januari - Om precies acht uur vanavond is de New Horizons sonde gelanceerd naar Pluto. 
>lees verder/foto

Stardust overtreft verwachtingen
Washington, 18 januari - De capsule van de Stardust sonde is vandaag geopend. Wetenschappers zijn opgetogen over het resultaat. Sommige opgevangen stofdeeltjes zijn zo groot dat ze met het blote oog waarneembaar zijn.

Lancering Plutosonde weer uitgesteld
Washington, 18 januari - Door een stroomstoring in het vluchtleidingscentrum is de lancering van de New Horizons sonde opnieuw vertraagd. Donderdag om 19.08u wordt opnieuw een poging gedaan, maar het kan ook vrijdag worden. Het lanceervenster loopt tot 14  februari. Lees ook de top tien redenen waarom Pluto wel of geen planeet is
>lees verder/foto

Vanavond lancering New Horizons
Washington, 17 januari -door een technisch mankement en de harde wind is de lancering van de Pluto- sonde New Horizons uitgesteld tot woensdag. De lancering is nu om 19.16u vanavond.

Tweede fase gestart voor ontwerp shuttle opvolger
Washington, 16 januari - De NASA heeft de tweede fase gestart voor de selectie van de firma die de CEV gaat bouwen. Boeing/Northrop Grumman en Lockheed-Martin moeten voor 20 maart hun verbeterde ontwerp inleveren.
>Lees verder...

Sterrenstof op Aarde geland
Washington, 15 januari - Vanochtend heeft de capsule van de Stardust sonde een landing volgens het boekje gemaakt in Utah. De capsule heeft stof van andere sterren en van de komeet Wild 2 verzameld.
Je kunt zelf meewerken aan het analyseren van de resultaten! 
>Lees verder...

Zondag landing capsule met komeetstof
Washington, 12 januari - Zondagochtend om ongeveer tien over elf zal de Stardust-capsule met stof van de komeet Wild 2 landen in de Amerikaanse staat Utah. 

First contact voor Galileo
Parijs, 12 januari - De Giove-A, de eerste Galileo-satelliet, heeft zijn eerste navigatiesignaal uitgezonden en werkt volgens plan.

China zet eerste stap richting Maan
Beijing, 10 januari - China is begonnen met de bouw van een maansonde, de Chang'e, en de bijbehorende draagraket. De Chang'e moet in april volgend jaar naar de Maan vertrekken. 
(zie foto hiernaast)

NASA moet dokken voor gebruik Sojoez
Washington, 9 januari - De NASA gaat voortaan betalen voor het gebruik van de Sojoez. Haar Russische zusterorganisatie Roskosmos ontvangt 43,6 miljoen dollar voor de vlucht van de Amerikaan Jeffrey Williams naar het ISS in maart. Nu de shuttle voorlopig aan de grond staat, heeft de NASA geen andere keus dan accoord gegaan met de betalingen.

Studenten lanceren ruimtevaartbedrijf

Delft, 6 januari - Vijf Delftse studenten Lucht-en Ruimtevaarttechniek starten een ruimtevaartbedrijf. De firma Innovative Solutions In Space (ISIS) richt zich op universiteiten en bedrijven die nieuwe technieken en producten  willen testen in de ruimte. 
>Lees verder/foto 

Is Pluto een planeet ?
Pasadena (VS), 4 januari - Op 17 januari wordt een sonde naar Pluto gelanceerd (zie ook agenda). Ter ere daarvan zoekt de Planetary Society de tien beste argumenten waarom Pluto wel of juist geen planeet is. Neem deel aan de discussie! >lees verder...

Celestron komt met GPS-telescoop
Las Vegas, 4 januari - De firma Celestron, bekend van zijn compacte telescopen, komt in maart in de VS met een nieuw handzaam gadget voor amateur-astronomen. Door een ingebouwde GPS-ontvanger weet het kijkertje precies te melden naar welke ster of planeet je naar kijkt. Gooi maar weg dus die sterrenkaarten... (zie foto rechts)

naar boven? druk op home

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Change'e maansond

 

 

 

 

 

 


De GPS-kijker

2005-© 2005-2021 Bureau de Toekomst