Nieuwsarchief januari 2023

China bouwt groot lanceercomplex in oost-Afrika
31 januari 2023 - China gaat een grote ruimtehaven bouwen in Djibouti (oost-Afrika). Op het complex van tien vierkante kilometer moeten zeven lanceerplatforms en drie testinstallaties voor raketmotoren verrijzen. Het geheel moet over vijf jaar klaar zijn.
Lees verder op de
China pagina
Eerste ruimtevlucht Starship nadert snel
29 januari 2023 - De eerste ruimtevlucht van Starship van SpaceX komt nu echt dichterbij. Na een succesvolle tanktest zal SpaceX misschien komende week al alle 33 motoren van de eerste trap (de Booster) laten proefdraaien.
Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina.
ESA schrapt plan om astronauten naar Chinees ruimtestation te sturen
26 januari 2023 - De ESA heeft het plan laten varen om astronauten naar het Chinese ruimtestation Tiangong te sturen. "We hebben noch het budgettaire noch het politieke, laten we zeggen, groene licht of voornemen om aan een tweede ruimtestation te beginnen", zei ESA directeur Josef Aschbacher in een persconferentie in Parijs.
SpaceX behaalt belangrijke mijlpaal met Starship
24 januari 2023 - SpaceX heeft gisteren voor het eerst Starship en de Booster volgetankt met brandstof en de aftelprocedure getest. Lees verder en bekijk de video op de SpaceX pagina.
Rusland stuurt lege Sojoez naar ISS om kosmonauten te redden
19 januari 2023 - De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft aangekondigd dat het een lege Sojoez naar het ISS zal sturen. De Sojoez MS23 wordt op 20 februari gelanceerd en zal de Sojoez
MS22 vervangen die momenteel aan het ISS is gekoppeld. Deze is defect geraakt door een lek in een leiding voor koelvloeistof en zal zonder kosmonauten naar de aarde terugkeren.
Musk: Starship lancering in maart, misschien februari
Musk: Starship lancering in maart, misschien februari
12 januari 2023 - De eerste lancering van Starship, de eerste volledig herbruikbare raket van SpaceX, is in maart of mischien zelfs eind februari. Dat heeft Elon Musk via Twitter laten weten. Starship is weer op de eerste trap geplaatst en er wordt binnenkort een tanktest verwacht.
Lees verder met FOTO en VIDEO op de SpaceX pagina.
Eerste lancering Virgin Orbit vanuit Europa toch mislukt
Eerste lancering Virgin Orbit vanuit Europa toch mislukt
12 januari 2023 - De eerste lancering van Virgin Orbit vanaf Europese bodem is mislukt. Hoewel het bedrijf op Twitter de lancering een succes noemde, moest het dat bericht later weer intrekken. Door een storing stopte de motor van de tweede trap voortijdig waardoor de raket niet hoger kwam dan 180 km.
Primeur voor Virgin Orbit:  eerste lancering van satellieten vanuit Europa
Primeur voor Virgin Orbit:  eerste lancering van satellieten vanuit Europa
10 januari 2022 - Vannacht heeft de firma Virgin Orbit van Richard Branson voor het eerst negen kleine satellieten gelanceerd vanaf een Engels vliegveld. De raket, LauncherOne genaamd, werd met een vliegtuig vanaf Spaceport Cornwall naar negen kilometer hoogte gebracht en daar losgelaten. Er zijn geen goede beelden van de lancering. Hieronder een foto van een andere vlucht uit 2021. Alle vorige vluchten startten vanaf Mojave Air and Space Port in CaliforniŽ. UPDATE: De raket heeft de omloopbaan niet bereikt. Later meer.

Chinese Marswagen uitgevallen
7 januari 2023 - China heeft een groot probleem met de Zhurong Marswagen. Het lukt niet om de rover uit zijn winterslaap te halen waar hij vorig jaar mei in is gebracht.
Lees verder, met FOTO, op de Mars pagina
Perseverance neemt eerste grondmonsters
3 januari 2023 - De Perseverance Marswagen heeft voor het eerst ook monsters van de bodem van Mars genomen. Met een aangepaste boor werden twee bodemmonsters verzameld in de bekende buisjes.
Lees verder, met FOTO, op de Mars pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2023 Bureau de Toekomst HOME