Nieuwsarchief februari 2023

Vervangende Sojoez komt aan bij ruimtestation
27 februari 2023 - De Sojoez MS-23 is zaterdagnacht, na een vlucht van twee dagen, gekoppeld aan het ISS. In plaats van drie kosmonauten was er 430 kilo vracht aan boord. De lege Sojoez vervangt de Sojoez MS-22 die onbruikbaar is geworden door een lek in een koelleiding. 
Lees verder op de ISS-pagina
 
Ontploffing meteoor veroorzaakt paniek in Texas
20 februari 2023 - Een meteoor van waarschijnlijk 60 centimeter grootte is woensdagavond (lokale tijd) in de lucht boven de Amerikaanse staat Texas ontploft. De vuurbal die de meteoor veroorzaakte tijdens de afdaling in de dampkring ... Lees verder op de nieuwe meteoren pagina.
SpaceX bevriest plan drijvend Starship platform
15 februari 2023 - SpaceX ziet voorlopig af van het plan om drijvende Starship lanceerplatforms te bouwen. Het bedrijf wil  zich volledig kunnen richten op het opdoen van vliegervaring met het ruimteschip. In 2020 kocht SpaceX...
Lees verder op de SpaceX pagina

Opnieuw lek in koelsysteem Russisch ruimteschip
12 februari 2023 - Opnieuw is een lek ontdekt in het koelsysteem van een Russisch ruimteschip gekoppeld aan het ISS. Ditmaal betreft het de Progress MS-21, een vrachtschip dat op 17 februari zou vertrekken. Toevallig, of niet, trad het lek op vlak nadat...
Lees verder op de ISS-pagina

Mijlpaal voor SpaceX: motortest Starship succes

10 februari 2023 - SpaceX heeft gisteravond bijna alle van de 33 motoren van Booster 7 laten proefdraaien. Tijdens de test draaiden 31 van de 33 motoren; één werd vlak van te voren uitgeschakeld en een tweede stopte vlak na de start. De test duurde amper 15 seconden.  
Lees verder met VIDEO op de SpaceX pagina

SpaceX: vandaag test alle 33 motoren Starship

9 februari 2023 - SpaceX directeur Shotwell kondigde gisteren aan dat vandaag de belangrijke test van alle 33 motoren van de eerste trap (Booster 7) van Starship uitgevoerd zal worden. Bij de laatste test met 14 motoren werd het lanceerplatform beschadigd.
Lees verder met FOTO op de SpaceX pagina
Duits bedrijf wil volgend jaar eerste vlucht ruimtevliegtuig 
6 februari 2023 - De Duitse firma Polaris ontwikkelt een ruimtevliegtuig voor het lanceren van kleine satellieten. Een schaalmodel heeft al een testvlucht gemaakt en het echte toestel moet al volgend jaar de ruimte in gaan. Als dat lukt hebben ze een volledig herbruikbaar lanceersysteen in handen. Het ruimtevliegtuig gebruikt vier straalmotoren en één raketmotor die allemaal draaien op kerosine.

Het Athena testmodel in een loods.

Perseverance voltooit depot bodemmonsters
1 februari 2023 - De Perseverance Marswagen heeft het tiende en laatste buisje met grond- en rotsmonsters neergelegd op de Marsbodem. Dit depot dient als een reservevoorraad voor het geval...
Lees verder met FOTO op de Mars pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2023 Bureau de Toekomst HOME