Nieuwsarchief augustus 2006

Rusland wil ISS ontmantelen en eigen station
Moskou, 30 augustus - Rusland wil in 2015 het internationaal ruimtestation ontmantelen en een eigen station bouwen. Dit liet Vitaly Davydov, adjunct-directeur van het Russische ruimtevaartbureau weten. 
>Lees meer op de nieuwe ISS pagina, met foto
Lancering Atlantis volgende week
Washington, 28 augustus - De space shuttle is weer op weg naar het platform en kan misschien al op woensdag gelanceerd worden. In overleg met de russen, die binnenkort een Sojoez naar het ISS willen sturen, is het lanceervenster met een dag verlengd.
>Lees meer
Shuttle moet schuilen voor de storm
Washington, 28 augustus - De shuttle Atlantis gaat terug naar de 'hangar' (VAB) om dekking te zoeken voor de storm Ernesto. Daarmee is de lancering opnieuw uitgesteld. De nieuwe lanceerdatum wordt waarschijnlijk volgende week. De lancering was al eerder verschoven vanwege blikseminslag in de shuttle.
Pluto is planeet af
Praag, 24 augustus - De Internationale Astronomische Unie heeft Pluto gedegradeerd tot dwergplaneet, een nieuwe categorie. Daarmee zijn er nog maar acht planeten over. Ceres is echter gepromoveerd van asteroïde tot dwergplaneet.
>Lees meer

Pollux heeft een planeet
Thüringen, 24 augustus - Astronomen van de sterrenwacht van Thüringen hebben een planeet ontdekt rond de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Het is voor het eerst dat een planeet is gevonden bij een ster die gemakkelijk met het blote oog te zien is.
>Lees meer
NASA doopt opvolger shuttle "Orion"
Washington, 23 augustus - De NASA heeft bekendgemaakt dat haar nieuwe ruimteschip Orion gaat heten naar het bekende sterrenbeeld aan de winterhemel. 
>Lees meer
Japanse ruimtetoerist afgekeurd
Moskou, 22 augustus - De Japanse ruimtetoerist Daisuke Enomoto is afgekeurd voor een vlucht met de Russische sojoez naar het ISS. Zijn plaats zal worden ingenomen door de eerste vrouwelijke toerist, Anousheh Ansari. (Zie agenda)
>Lees verder
NASA bestelt ruimteschepen voor ISS
Washington, 21 augustus - De NASA heeft de firma's SpaceX en Rocketplane-Kistler uitgekozen om commerciële alternatieven te ontwikkelen voor het transport van vracht en bemanning naar het ISS.
>Lees verder/foto
Dubbelplaneet zonder ster ontdekt
La Silla, 4 augustus - Astronomen van de ESO in Chili hebben een 'dubbelplaneet'ontdekt die niet rond een ster draait. De planeten liggen op ongeveer 400 lichtjaren van de aarde. De ene planeet is 7 maal zwaarder dan Jupiter en de andere 14.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ruimtetoerist  Ansari

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics