Nieuwsarchief februari 2008

Toch geen recent water op Mars
Tucson (VS), 29 februari - Wetenschappers van de universiteit van Arizona hebben bepaald dat de recent ontdekte stromingsprofielen op de rode planeet niet door water zijn veroorzaakt.
>Lees verder/FOTO

Spionagesatelliet neergeschoten
Washington, 21 februari - De Amerikaanse marine heeft vannacht een eigen radarsatelliet neergeschoten. De kapotte satelliet dreigde op aarde neer te storten en dat zou gevaar opleveren vanwege de giftige brandstof. Waarschijnlijk is dit slechts een excuus voor het testen van het anti-raket systeem.
>>Lees verder, met foto
Rivierdelta's op Mars zeer snel gevormd
Utrecht, 20 februari - Onderzoekers van de universiteit van Utrecht hebben aangetoond dat de rivierdelta's op Mars in hoogstens enkele tientallen jaren zijn gevormd. In een moderne zandbak hebben ze de vorming hiervan nagebootst.
>>Lees verder, met FOTO

Shuttle veilig geland
Washington, 20 februari - De Atlantis is vanmiddag om 15.07 u geland op Kennedy Space Center in Florida. 
Atlantis op weg naar huis
Washington, 15 februari - De space shuttle Atlantis is vanochtend om 10.24 u losgekoppeld van het ruimtestation ISS. De Europese astronaut Léopold Eyharts blijft achter in het ISS. Hij vervangt de Amerikaan Daniel Tani. Eyharts blijft twee maanden in de ruimte.
Iran heeft toch satelliet gelanceerd
Teheran, 17 februari - Iran heeft op 4 februari toch een satelliet gelanceerd. De raket zou eerst geen omloopbaan bereikt hebben, maar de Iraanse regering meldt vandaag dat ze signalen heeft ontvangen van haar Kavoshgar (verkenner) satelliet. Zie foto rechts
Buitenplatforms aangebracht op Columbus-lab
Parijs, 15 februari - Amerikaanse astronauten hebben twee platforms met experimenten aangebracht aan de buitenkant van de Europese Columbus module. Solar, een Belgische zonnetelescoop, en...
>>Lees verder, met FOTO

VS willen spionagesatelliet neerschieten
Washington, 15 februari - President Bush heeft een plan goedgekeurd om een defecte Amerikaanse radarsatelliet neer te schieten voordat deze op aarde neerstort. De officiële reden is om te voorkomen dat mensen in aanraking komen met de zeer giftige raketbrandstof hydrazine. Maar analisten vermoeden...
>>Lees verder

Nieuwe Nederlandse website over zwarte gaten
Groningen, 12 februari - De universiteit van Groningen heeft vandaag een nieuwe website gelanceerd over zwarte gaten: "Zwarte gaten-extreme zwaartekracht". De astronomen Gijs Verdoes Kleijn en Roeland Van der Marel hebben een Nederlandse versie gemaakt van hun bekroonde Engelstalige website. De site is hier te vinden: www.rug.nl/sciencelinx/blackholegame/index.html
Europa heeft zijn eigen ruimtelab
Washington, 12 februari - De Europese Columbus module is gisteravond gekoppeld aan het ruimtestation ISS. Vandaag zal het luik naar het laboratorium geopend worden. Morgen vindt de tweede ruimtewandeling voor het verder installeren van Columbus plaats.
>>Lees verder, met FOTO
Ruimteziekte en schade plagen shuttlevlucht
Washington, 10 februari - De Europese astronaut Hans Schlegel heeft last van ruimteziekte. Hierdoor kan hij geen ruimtewandeling maken, wat de oorzaak is van het uitstel hiervan.
>>Lees verder, met FOTO

Ruimtewandeling uitgesteld

Washington, 9 februari - De eerste ruimtewandeling van de shuttle-bemanning is om onduidelijke redenen een dag uitgesteld. Tijdens deze 'EVA' zal de Europese Columbus-module aan het ISS gekoppeld worden.
Columbus onderweg naar ruimtestation

Washington, 7 februari - Na vele vertragingen is vanavond eindelijk het Europese ruimtelab Columbus gelanceerd aan boord van de space shuttle Atlantis. De shuttle vertrok om 20.45 u naar het ISS.
>>Lees verder, met FOTO's

Weer dreigt lancering shuttle te vertragen
Washington, 6 februari - Het weerbericht voorspelt slechts dertig procent kans op goed weer voor de lancering van de space shuttle Atlantis morgenavond. Alle technische problemen zijn opgelost. De kans op goed weer bedraagt 60 procent op vrijdag en 70 procent op zaterdag.
>>Lees verder
Water op Venus in kaart gebracht
Parijs, 4 februari - de Europese Venus Express sonde heeft voor het eerst de samenstelling van de onderste atmosfeer van Venus in kaart gebracht. De sonde heeft stoffen als waterdamp en koolmonoxide gemeten.
>>Lees verder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Iraanse lancering

© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME