Oorlog in de ruimte

Zorgen om Amerikaanse satelliettest
Washington, 16 januari - Deskundigen zijn bezorgd om een test van het Amerikaanse leger. Deze wil met twee bestuurbare microsatellieten onderzoeken waarom een spionagesatelliet is uitgevallen. Deze techniek zou echter ook gebruikt kunnen worden om vijandelijke satellieten in een geostationaire baan uit te schakelen. De satellietjes zijn al in 2006 gelanceerd.
Spionagesatelliet neergeschoten
21 februari 2008 - De Amerikaanse marine heeft vannacht een eigen radarsatelliet neergeschoten. De SM-3 raket trof de satelliet op een hoogte van 247 kilometer. De raket bevatte geen explosieve lading. De kapote satelliet dreigde op aarde neer te storten en dat zou gevaar opleveren vanwege de giftige brandstof. Waarschijnlijk is dit slechts een excuus voor het testen van het anti-raket systeem.
Foto hieronder: de lancering van een SM-3 raket vanaf een Amerikaans Aegis-marineschip.
VS willen spionagesatelliet neerschieten
15 februari 2008 - President Bush heeft een plan goedgekeurd om een defecte Amerikaanse radarsatelliet neer te schieten voordat deze op aarde neerstort. De officiŽle reden is om te voorkomen dat mensen in aanraking komen met de zeer giftige raketbrandstof hydrazine. Maar analisten vermoeden dat het Pentagon niet wil dat geheime technologie in de verkeerde handen valt. Als er niet wordt ingegrepen zal de satelliet over enkele weken neerstorten. Volgens de Amerikaanse regering zullen de brokstukken van de satelliet, nadat deze door de raket aan flarden is geschoten, snel in de atmosfeer verbranden. Vorig jaar was er nog grote ophef nadat China een eigen satelliet had vernietigd om te demonstreren dat het hiertoe in staat is. 

De satelliet, met de militaire codenaam US 193, zal veiligheidshalve niet worden neergeschoten voor de landing van de space shuttle Atlantis op 20 februari. 

     

© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME