Nieuwsarchief september 2007

Campagne om bemande marsreis te redden
Washington, 30 september - De Amerikaanse Mars Society is een campagne begonnen om te voorkomen dat NASA geen geld meer mag investeren in een bemande reis naar Mars. In de ontwerp begroting van het huis van afgevaardigden is een clausule opgenomen die dat stelt.
NASA wil meer kernenergie in de ruimte
Washington, 29 september - De NASA overweegt vanaf 2013 vaker kernenergie te gebruiken om planeetsondes van stroom te voorzien. Aanleiding is de uitvinding van een nucleaire generator die vier maal meer vermogen levert dan de huidige types. De generator zou ook op een toekomstige maanbasis gebruikt kunnen worden.
Dawn vertrokken naar astero´dengordel
Cape Canaveral, 27 september - Om 13.34 u vanmiddag is de Dawn sonde met succes in een tijdelijke baan om de aarde gebracht. Dawn is onderweg naar de astero´den Vesta en Ceres en zal onderweg nog langs Mars vliegen om te versnellen.
>Dawn-pagina met foto's
China bouwt nieuwe lanceerbasis
Beijing, 23 september - China gaat een nieuw raketbasis bouwen op het eiland Hainan. Deze vierde basis ligt veel zuidelijker dan de vorige. Hoe dichter bij de evenaar des te minder energie het kost om een satelliet in een omloopbaan te brengen.
NASA vindt ingang van grotten op Mars
Washington, 21 september - De Mars Odyssey sonde heeft op zeven plaatsen mogelijke ingangen van grotten ontdekt in de helling van een vulkaan. Het bewijs hiervoor is geleverd door temperatuurmetingen die aantonen dat de donkere plekken koeler zijn dan hun omgeving.
>Lees verder/FOTO op de Marspagina
Marssonde ontdekt sporen van stromend water
Washington, 20 september - De Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) heeft foto's gemaakt van geulen die waarschijnlijk door water uitgeslepen zijn.
>Lees verder/FOTO op de Marspagina
Lancering Foton-M3 laboratorium succes
Bajkonoer, 14 september - Een Sojoez raket heeft vandaag de Foton-M3 capsule in een baan om de aarde gebracht. Deze zit vol met experimenten voor onderzoek in gewichtloosheid. De ESA heeft 43 experimenten aan boord. De missie zal twaalf dagen duren.
>Zie foto rechts
Kaguya onderweg naar de maan
Tokio, 11 september - Japan heeft vannacht met succes de Kaguya sonde naar de maan gestuurd. De sonde gaat een jaar lang vanuit een lage omloopbaan de hele maan in kaart brengen.
>Lees verder/FOTO's

X-prize start maanrace om 20 miljoen
Santa Monica, 13 september - De X-prize stichting heeft een nieuwe wedstrijd uitgeschreven: een race naar de maan! De deelnemers moeten een karretje op de maan laten landen dan minstens 500 meter kan rijden en foto's en video naar de aarde stuurt. De deadline is 2012.
Lees verder/FOTO

Advies: Engeland in 2010 in bemande ruimtevaart
Londen, 13 september - Een nieuwe werkgroep van het British National Space Centre (BNSC) heeft geadviseerd om een bemand ruimtevaartprogramma te starten. Dit zou al in 2010 het geval kunnen zijn.
Zie ook archief oktober 2005. en de maanrace pagina

Lancering Japanse Maansonde uitgesteld
Tokio, 11 september - De lancering van de Kaguya (SELENE-1) is uitgesteld tot 14 september vanwege slecht weer. De sonde wordt 'de grootste maanmissie sinds het Apollotijdperk', aldus de Japanners.
>Lees verder/FOTO

Proton-raket stort neer na lancering
Moskou, 6 september - De lancering van een Japanse communicatiesatelliet door een Proton-M raket is mislukt. De tweede trap weigerde te ontbranden waardoor de raket een krater van 20 meter sloeg in de buurt van een stad. De regering van Kazachstan heeft verdere Proton-lanceringen opgeschort tot er een onderzoek is uitgevoerd.

 
Lancering Foton-M3

ę 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME

Web Analytics