Nieuwsarchief november 2008

Shuttle veilig geland in CaliforniŽ
Washington, 30 november - De space shuttle Endeavour is vanavond om 22.25 uur geland op Edwards air force base in CaliforniŽ. Door het slechte weer in Florida werd de landing ... 
>>Lees verder/FOTO
Endeavour onderweg naar de aarde
Washington, 29 november - De space shuttle is gistermiddag losgekoppeld van het ISS. Sandra Magnus blijft in het ruimtestation. Zij vervangt Greg Chamitoff, die met de shuttle terugkeert naar de aarde.
Landing shuttle dag later
Washington, 28 november - De Endeavour zal zondagavond landen - een dag later later dan gepland. Dit komt doordat er een probleem was met de urine-zuiveringsinstallatie die door de shuttle was meegebracht. De astronauten hebben de storing inmiddels verholpen.
>>Lees verder/FOTO

ESA-minstersconferentie 'totaal succes'
Den Haag, 26 november - De ESA ministersconferentie heeft vandaag een aantal belangrijke besluiten genomen. Zo gaat de Exomars-missie definitief door, maar met uitstel, en wordt het ESA-budget met 2,5 procent verhoogd.
>>Lees verder/FOTO
Belg wordt commandant ruimtestation
Parijs, 21 november - Frank De winne wordt volgend jaar de eerste Europese commandant van het ISS. Hij vertrekt in mei voor een verblijf van zes maanden. De laatste twee maanden zal hij commandant van de dan zeskoppige bemanning zijn.
Endeavour gekoppeld aan ISS
Washington, 16 november - De space shuttle is vanavond om 23.01 uur gekoppeld aan het ruimtestation. Vannacht zullen de luiken geopend worden. Sandra Magnus zal de plaats innemen van Greg Chamitoff als vast bemanningslid van het ISS.
Shuttle gelanceerd naar ruimtestation
Washington, 15 november - Vannacht is de space shuttle Endeavour vertrokken naar het ISS. Aan boord zijn de laatste onderdelen die nodig zijn om een bemanning van zes personen in het station te kunnen laten wonen. Er komt een tweede WC en een systeem om water terug te winnen ...
>>Lees verder/FOTO

Hubble fotografeert planeet bij andere ster
Washington, 13 november - De Hubble-telescoop heeft een directe foto gemaakt van een exoplaneet rond de ster Formalhaut. De planeet verraadde zijn aanwezigheid door zijn invloed op een stofschijf rond de ster.
>>Lees verder/FOTO

NASA directeur rekent op ontslag
Washington, 13 november - NASA directeur Michael Griffin verwacht dat hij zal vertrekken als Obama president wordt. "Ik wil graag blijven, maar als het beleid sterk verandert, doe het dan maar met iemand anders", liet hij vandaag tijdens een bijeenkomst op Kennedy space Center weten.
Problemen met nieuwe NASA raket

Washington, 6 november - De ontwikkeling van de nieuwe Ares-I raket kampt met ernstige problemen. Bij een te sterke zijwind zou de raket de lanceertoren kunnen raken, en bij het afstoten van de eerste trap zou deze door spontane ontbranding van brandstofresten op de tweede trap kunnen botsen.
>>Lees verder

 

 


De Winne in het ISS

© 2005-2021 Bureau de Toekomst