Nieuwsarchief mei 2007

Hubble maakt scherpste foto ooit van M81
Washington, 28 mei - De Hubble ruimtetelescoop heeft de scherpste foto ooit gemaakt van het spiraalstelsel M81.
>zie foto van de week
Korea wil over tien jaar naar maan en planeten
Seoul, 28 mei - Zuid-Korea wil vanaf 2017 sondes naar de maan en planeten sturen, zo zei een woordvoerder van de minister van wetenschap en techniek vandaag. Het land gaat in tien jaar 3 miljard euro hiervoor besteden.
Planetenstelsel rond 'onmogelijke' ster ontdekt
Austin (Texas), 23 mei - Astromomen van de universiteit van Texas hebben twee planeten ontdekt rond de ster HD 155358. Deze heeft een laag 'metaalgehalte' (elementen zwaarder dan helium) waardoor het onmogelijk zou zijn om planeten te doen ontstaan.
>Lees verder/FOTO

Hubble ziet bewijs voor donkere materie
Washington, 16 mei - De Hubble ruimtetelescoop heeft een ring van donkere materie ontdekt rond twee op elkaar gebotste clusters van sterrenstelsels. De materie rond de cluster Cl 0024+17 is ontdekt doordat deze het licht van achtergrondsterren afbuigt.
>Lees verder/FOTO
Exoplaneet met heet ijs ontdekt
Genève, 16 mei - Zwitserse astronomen hebben een exoplaneet ontdekt met een temperatuur van 300oC waar door de hoge druk toch ijs voorkomt. De planeet is zo groot als Neptunus en draait rond de ster GJ 436 op dertig lichtjaar van de aarde.
Lees verder/FOTO

Atlantis onderweg naar lanceerplatform
Washington, 15 mei - De space shuttle is weer onderweg naar het lanceerplatform. Na maanden vertraging door hagelschade aan de externe tank is de shuttle nu weer klaar voor vertrek op 8 juni.
COROT ontdekt eerste exoplaneet
Parijs, 3 mei - De Europese COROT ruimtetelescoop heeft zijn eerste exoplaneet ontdekt, een reuzenplaneet die in anderhalve dag rond haar ster draait. De nauwkeurigheid van de meting is vele malen beter dan verwacht. Hierdoor zal COROT waarschijnlijk planeten zo klein als de Aarde kunnen ontdekken, wat niet voorzien was.
>>Lees verder

Spectaculaire nieuwe Jupiter foto's
Washington, 1 mei - De New Horizons sonde heeft onderweg naar Pluto een serie spectaculaire foto's van Jupiter en zijn manen gemaakt. De sonde maakte de scherpste foto van de rode vlek en van de ringen van de planeet. Ook zijn veranderingen op het oppervlak van Io ontdekt.
>Lees verder op de nieuwe Jupiter pagina/FOTO's

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME

Web Analytics