Nieuwsarchief mei 2022

NASA plant nieuwe tanktest SLS raket 
31 mei 2022 - De NASA gaat op 19 juni opnieuw proberen een generale repetitie voor de lancering van de SLS maanraket uit te voeren. Hierbij worden... Lees verder op de maanrace-pagina
Starliner veilig geland na vlucht naar ISS
26 mei 2022 - De Starliner is vannacht met succes geland in White Sands in de staat New Mexico. De plek waar vroeger de eerste Amerikaanse raketten werden gelanceerd. De capsule landt op airbags die opgeblazen worden nadat het hitteschild is afgeworpen.
Lees verder met FOTO op de
ISS-pagina
Starliner met vertraging gekoppeld aan ISS
21 mei 2022 - De Starliner is vannacht om 02.28 u met succes gekoppeld aan het ruimtestation ISS. De koppeling was ruim een uur later dan gepland omdat de koppelring niet goed werkte. Deze moest ingetrokken en opnieuw uitgeklapt worden voordat de koppeling lukte. Verder waren er... Lees verder met FOTO op de ISS-pagina
Boeing lanceert Starliner ruimteschip in tweede testvlucht
20 mei 2022 - Een Atlas V raket van United Launch Alliance (ULA) heeft vannacht voor de tweede maal het Boeing Starliner ruimteschip gelanceerd naar het ISS. De vorige testvlucht mislukte omdat de Starliner niet in de juiste baan terechtkwam en het ISS nooit bereikte. Een onderzoek bracht een groot aantal fouten aan het licht, waaonder tientallen in de software. De Starliner moet zaterdag om 01.10 u met het ISS koppelen.
Inmarsat haalt grondstation weg uit Nederland

19 mei 2022 - Inmarsat gaat haar grondstation in Burum (Friesland) naar Griekenland verplaatsen. Het bedrijf voor maritieme satellietcommunicatie heeft dat besloten omdat de regering de frequentie die het bedrijf gebruikt wil verkopen aan 5G mobiele telefoonnetwerk eigenaren.

Het grondstation in Burum.
Foto: Wikimedia

Lancering Angara-1 met Russische militaire satelliet mislukt
17 mei 2022 - De eerste lancering van de nieuwe Angara-1.2 raket is mislukt. De raket bracht weliswaar op 29 april de Kosmos-2555, een militaire satelliet, in een baan om de aarde, maar deze zal binnenkort terugvallen en in de atmosfeer verbranden.
Rocketlab haalt stunt uit: helicopter vangt rakettrap
16 mei 2022 - Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Rocketlab heeft een primeur behaald door met een helicopter de eerste trap van haar Electron raket uit de lucht te vangen. De rakettrap keerde terug aan een parachute en werd op twee kilometer hoogte gevangen doordat een haak aan een kabel de parachutelijn greep. De helicopterpiloot moest zijn lading echter in zee laten vallen omdat die te zwaar leek. 

Foto: Rocketlab
Eerste 'foto' van zwart gat in centrum Melkweg 
12 mei 2022 - De Event Horizon Telescope (EHT), een netwerk van acht radiotelescopen over de hele wereld, heeft de eerste afbeelding gemaakt van het zwarte gat in het centrum van de Melkweg. Het is pas de tweede keer dat het gelukt is om een zwart gat af te beelden. De heldere plekken bestaan uit gloeiend gas dat rond het zwarte gat draait. 


Shuttle-opvolger bijna kaar
11 mei 2022 - De bouw van het ruimtevliegtuig Dream Chaser van de firma Sierra Nevada is bijna klaar. Het eerste exemplaar van de Dream chaser gaat Tenacity (vasthoudendheid) heten en is op het hitteschild en enkele andere onderdelen na, klaar. De nieuwe shuttle kan vijf ton vracht naar jhet ISS brengen, maar in 2026 wil Sierra Nevada ook een bemande versie lanceren. De eerste lancering met een Vulcan raket is op zijn vroegst in februari 2023. 
UPDATE: Sierra Nevada heeft toestemming gekregen om de Dream Chaser op Huntsville International Airport in de staat Alabama te laten landen.

Foto: Sierra Nevada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005-2022 Bureau de Toekomst HOME