Nieuwsarchief juli 2009

Veertig jaar geleden: De Adelaar is geland
Amsterdam, 20 juli - Vannacht om 3.56 u is het precies veertig jaar geleden dat Neil Armstrong de eerste voetstap op de maan zette. Ter gelegenheid hiervan heeft de NASA nieuw materiaal gepubliceerd. Spacenews NL doet ook mee met grote foto's en de volledige tekst van de gesprekken tussen de bemanning en Houston tijdens de landing.
>>FOTO verslag<<
NASA en Google lanceren: Google moon
Washington, 20 juli - Google heeft zijn programma Google Earth uitgebreid met Google moon: een interactieve, 3D atlas van de maan, te zien met Google Earth 5.0. Met beelden van de NASA en de Japanse JAXA.
Klik hier voor Google Earth 5.0.te downloaden
Endeavour vertrokken naar ISS
Washington, 16 juli - De space shuttle Endeavour is vannacht om 0.03 u eindelijk met succes gelanceerd. Door slecht weer moest de lancering vijf keer uitgesteld worden.
Later meer en foto's

Eerste succes voor SpaceX
Kwajalein atol, 14 juli - Eindelijk is het SpaceX gelukt: de Falcon-1 raket heeft een satelliet in een baan om de aarde gebracht. De Maleisische Razaksat aardobservatiesatelliet.werd vannacht om 5.35u gelanceerd.
Woensdag nieuwe lanceerpoging shuttle
Washington, 14 juli - Na twee keer uitstel door slecht weer gaat de NASA nu proberen op woensdag de Endeavour te lanceren. De kans op goed weer is dan 60 procent.
Lancering shuttle dag later door onweer 
Washington, 11 juli - De lancering van de Endeavour is door onweer op Cape Canaveral uitgesteld tot zondagnacht. De bliksem sloeg elf keer in op het lanceerplatform. 
Slecht weerbericht voor shuttle
Washington, 9 juli - Er is slecht weer op komst in Florida. De kans op een lancering zaterdagnacht is daardoor slechts 40 procent. Desondanks gaat de NASA gewoon door met aftellen.
Europa en Amerika gaan samen naar Mars
Washington/Parijs 8 juli - De ESA en de NASA gaan samen Mars verkennen. Vertegenwoordigers van beide organisaties hebben hiertoe op 30 juni een overeenkomst gesloten. Dit werd gisteren door de ESA en NASA bekendgemaakt. De MEJI (Mars Exploration Joint Initiative) zal...
>Lees verder

Nederland heeft eigen 'NASA'
Den Haag, 7 juli - Nederland heeft eindelijk zijn eigen 'NASA', één overkoepelende organisatie die alle ruimtevaartactiviteiten van de Nederlandse overheid coördineert. De NSO (Netherlands Space Office) is op 1 juli van start gegaan.
>Lees verder
India wil maanwagentje in 2013
Amsterdam, 6 juli - India wil in 2013 de Chandrayaan-II lanceren. Dit is een wagentje dat op de maan moet gaan rondrijden. Dat deelde ISRO voorzitter Madhavan Nair afgelopen zaterdag mee aan journalisten.
Gaslek shuttle gerepareerd, lancering 11 juli

Washington, 1 juli - De NASA heeft vandaag met succes het vullen van de externe tank getest. De oorzaak van het waterstoflek bleek een koppelplaat die scheef zat.
>Lees verder/FOTO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics