Nieuwsarchief juli 2006

Europeaan maakt ruimtewandeling
Parijs, 29 juli - Donderdag om 15.55 uur zal ESA-astronaut Thomas Reiter beginnen aan een ruimtewandeling van zes en een half uur vanuit het ISS. Samen met Jeff Williams zal hij enkele experimenten aanbrengen en onderdelen voor de uitbreiding van het station. 
>Zie foto hiernaast
NASA overweegt stopzetten wetenschap in ISS
Washington, 28 juli - De NASA overweegt om tot 2009 alle Amerikaanse wetenschappelijke experimenten aan boord van het ruimtestation te staken. Dit om 100 miljoen te besparen die het bureau tekort komt onder andere door schade veroorzaakt door de orkaan Katrina.

Eerste foto van binnenkant Genesis station
Las Vegas, 28 juli - Bigelow Aerospace heeft foto's gepubliceerd van het inwendige van de Genesis-I opblaasbare ruimtemodule. Dit najaar wil Bigelow al een tweede schaalmodel lanceren.
>Lees verder/foto

Kuifje raket wordt realiteit
Texas, 26 juli - Wat de NASA niet is gelukt, gaat de firma Blue Origin wel doen. Een raket lanceren die ook weer verticaal landt. De 'New Shepard' moet vanaf 2010 toeristen een suborbitale vlucht laten maken. Dit jaar staan al tien testvluchten tot een hoogte van 700 meter gepland.

Hole in one in de ruimte
Washington, 24 juli - De NASA heeft toestemming geveven aan de russen om in november vanaf het ISS een golfbal in een baan om de Aarde te slaan. Kosmonaut Mikhail Tyurin zal de primeur krijgen. Eerder sloeg astronaut Alan B. Shepard al een balletje op de Maan. 

Nieuw: ruimtewandeling voor 35 miljoen
Arlington (VS), 23 juli - De Amerikaanse firma Space Adventures heeft aangekondigd dat het nu ook mogelijk is voor toeristen om een ruimtewandeling te boeken voor 'slechts' 35 miljoen dollar. Dit is inclusief een verblijf van een week in het ISS. 
> Lees verder...

Lancering nieuwe Sojoez raket definitief uitgesteld
Moskou - De eerste vlucht van de nieuwe Sojoez-2 raket en daarmee ook de lancering van de Europese Metop-A weersatelliet is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Er zijn problemen met de boosters. De Metop-A zal de eerste polaire weerstaelliet van de ESA zijn, die daardoor de hele Aarde in beeld kan brengen.
Ruimteveer veilig geland
Cape Canaveral, 17 juli - De space shuttle Discovery is volgens schema om 15.14 uur op Aarde teruggekeerd. De shuttle landde op de baan bij het Kennedy Space Center in Florida.

Discovery onderweg naar de Aarde
Washington, 16 juli - De space shuttle Discovery is losgekoppeld van het ISS en bezig met de terugkeer naar de Aarde. De landing is maandag om 15.14 uur op Cape Canaveral.
>Zie foto hiernaast

Opblazen ruimtemodule Bigelow geslaaagd
Las Vegas, 13 juli - Het opblazen van de Genesis-I module van Bigelow Aerospace is gelukt. Ook zijn de zonnepanelen van het schaalmodel voor een nieuw type ruimtestation met success uitgevouwen.

Senaat stemt voor miljard extra voor NASA
Washington, 13 juli - Een Amerikaanse senaatscommissie heeft ingestemd met een voorstel om de NASA een miljard dollar extra te geven voor de aanpassingen aan de shuttle. Als het congres er ook mee instemt kan dit betekenen dat de NASA het schrappen van een aantal belangrijke wetenschappelijke projecten terug kan draaien.

Bigelow lanceert opblaasbare ruimtemodule
Las Vegas, 12 juli - Bigelow Aerospace heeft een eerste schaalmodel van een opblaasbare module voor een ruimtehotel gelanceerd.
Lees verder/foto

Twee miljard extra voor ruimteveer?
Washington, 11 juli - Twee Amerikaanse senatoren hebben voorgesteld om de NASA meer geld te geven voor de 'reparatie' van de shuttle. De kosten voor het aanpassen van de brandstoftank van de shuttle na de Columbia ramp bedroegen twee miljard dollar.
Shuttle veilig verklaard voor landing
Washington, 10 juli - De Discovery is veilig verklaard voor de landing op Aarde, zo liet de NASA weten. Op foto's van de onderkant zijn geen beschadigingen aangetroffen.

Muziek van de Maan
Beijing, 10 juli - China heeft besloten om haar Maansonde die volgend jaar gelanceerd wordt, dertig Chinese muziekstukken naar de Aarde te laten uitzenden. Chinezen mogen verzoeken indienen voor de te 'draaien' muziek. 
>Zie 'De Toekomst'
Discovery blijft langer voor extra ruimtewandeling
Washington, 8 juli - De NASA heeft besloten om de vlucht van de space shuttle Discovery met een dag te verlengen. Hierdoor is er tijd voor een derde ruimtewandeling waarin reparatietechnieken voor het hitteschild getest zullen worden.
>Lees verder...
NASA maakt naam opvolger shuttle bekend
Washington, 7 juli - De NASA heeft de namen bekendgemaakt van de raketten die de opvolger van de shuttle gaan lanceren. Deze gaan Ares-I en Ares-V heten, net als de Saturnus-V maanraket.
>Lees verder...
Geen schade aan shuttle ontdekt/koppeling aan ISS
Washington, 6 juli - De astronauten van de Discovery hebben het hitteschild ge´nspecteerd en geen beschadigingen ontdekt. De shuttle is donderdag gekoppeld aan het ruimtestation.
>Lees verder...

Discovery gelanceerd maar verliest weer schuim
Washington, 4 juli - De space shuttle Discovery is vanavond om 2038 u vertrokken naar het ISS. Bij de lancering hebben vijf of zes stukken schuim losgelaten van de externe brandstoftank. De komende dagen moet blijken of dit schade heeft veroorzaakt.
>Zie de foto op de shuttle pagina

Schade ontdekt aan isolatieschuim shuttle
Washington, 3 juli - Technici hebben vandaag een barst ontdekt in het isolatieschuim van de externe brandstoftank van de shuttle. De barst zit bovenaan bij de zuurstofleiding. Een NASA woordvoerder kon nog niet zeggen wat dit voor gevolgen heeft voor de lancering van morgenavond.
Aanvulling: De lancering gaat gewoon door!

Weerbericht weerhoudt Discovery van lancering
Washington, 2 juli - Zoals te verwachten viel, is de lancering van de shuttle opnieuw vertraagd door slecht weer. De volgende startpoging is nu gepland op dinsdagavond 20.38 uur (NL tijd).

Hubble camera werkt weer
Greenbelt (VS), 1 juli - De Advanced Camera for Surveys (ACS) van de Hubble telescoop doet het weer. Door over te schakelen op een reserve stroomvoorzieningen wisten technici van het grondstation in Greenbelt het probleem op te lossen.
>Meer op de Hubble pagina


ESA astronaut Thomas Reiter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Discovery vanuit het ISS

ę 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics