Nieuwsarchief februari 2007

Shuttle terug in hangar voor reparatie
Washington, 27 februari - De Shuttle Atlantis is terug in het VAB voor reparatie van de externe tank. Die was flink beschadigd door een zware hagelbui. Een nieuwe lanceerdatum staat nog niet vast.
Duitsland wil eigen maansonde
Bremen, 28 februari - Duitsland wil een eigen sonde naar de maan sturen. Als de regering het goedkeurt kan de Mona Lisa sonde al in 2013 naar de maan vertrekken met een Ariane 5 raket.
>Lees verder/foto
Pluto sonde scheert langs Jupiter
Pasadena, 28 februari - De New Horizons sonde is op weg naar Pluto langs Jupiter gevlogen. Hierdoor heeft het snelheid gewonnen en en passant foto's van de reuzenplaneet genomen. De sonde moet in 2015 bij Pluto aankomen.
>Lees verder/foto
Hagelbui beschadigt tank shuttle - lancering uitgesteld
Washington, 27 februari - Een hagelbui met stenen tot vijf centimeter groot heeft de externe tank van de shuttle beschadigd. De NASA haalt de shuttle terug naar de hangar voor reparatie. 
>Lees verder

Iran lanceert eerste raket naar de ruimte
Teheran, 26 februari - Iran heeft vandaag zijn eerste raket gelanceerd, maar deze is niet in een baan om de aarde terechtgekomen. De sondeerraket zoals een manager van Irans ruimtevaartbureau het noemde, haalde slechts een hoogte van 150 km. Iran kondigde kort geleden aan een satelliet te zullen lanceren, maar dit is dus niet gelukt. (zie archief januari)
Komeetsonde scheert langs Mars
Parijs, 25 februari - De Rosetta sonde is vanochtend rakelings langs Mars gevlogen. Hierbij maakte hij een foto van zichzelf met Mars op de achtergrond. De sonde is op weg naar de komeet Churyumov- Gerasimenko waar hij in 2014 een lander zal afzetten.
Lees verder/foto
Problemen tijdens ruimtewandeling
Washington, 23 februari - De Russische kosmonaut Mikhail Tyurin kwam gisteren in de problemen tijdens een ruimtewandeling vanuit het ISS. De koeling van zijn Orlan pak werkte niet goed waardoor zijn vizier besloeg en hij het in de schaduw koud kreeg.
>Lees verder
NASA en Virgin Galactic gaan samenwerken
Washington, 22 februari - De NASA heeft een samenwerkingscontract gesloten met Virgin Galactic. Ze gaan gedurende twee jaar samen ruimtepakken, hitteschilden, hybride raketmotoren en hypersonische vliegtuigen ontwikkelen.
Spitzer telescoop ontdekt zandwolken bij exoplaneten

Washington, 21 februari - De Spitzer infrarood telescoop is er in geslaagd om molekulen in de atmosfeer van twee exoplaneten te meten. De planeten blijken geen water in hun atmosfeer te hebben wat voor onmogelijk werd gehouden. 
Lees verder/foto
Nieuwste rage: ruimte-aardappels
Shanghai, 13 februari - De laatste trend in restaurants in Shanghai zijn ruimte-aardappels. De "purperen orchidee 3" is gekweekt uit zaad dat met de laatste Chinese ruimtevlucht is meegereisd en door de straling in de ruimte gemuteerd is. Hij is lichtpaars en zoeter dan een gewone aardappel.
Stroomstoring in ruimtestation
Washington, 12 februari - De communicatie tussen de astronauten in het ISS en de grond was zondag tijdelijk verbroken door een storing in een schakeleenheid die een stop deed "doorslaan". Hierdoor vielen enkele systemen tijdelijk uit. Maandag had de bemanning alle problemen weer verholpen.
Marssonde ziet wazig
Pasdena, 11 februari - De Mars Reconaissance Orbiter heeft problemen met twee instrumenten. De hoge resolutie camera heeft steeds meer last van ruis. De afgelopen maand werd dit voor het eerst zichtbaar op foto's. Een instrument voor atmosfeeronderzoek kan niet meer goed gericht worden en is uitgeschakeld tot er een oplossing is gevonden.
Shuttle booster moet aangepast na loslaten isolatie
Washington, 10 februari - De NASA heeft opdracht gegeven om de vaste brandstofraketten van de shuttle aan te passen. bij de laatste lancering werd de Discovery geraakt door loslatend isolatiemateriaal dat van de onderkant van de booster losliet. Hierbij werd minimale schade toegebracht.
COROT begint speurtocht naar exoplaneten
Parijs, 9 februari - De Frans-Europese ruimtetelescoop COROT heeft zijn testfase beŽindigd en is op 3 februari begonnen met het doen van waarnemingen. De satelliet gaat de komende twee en een half jaar planeten opsporen bij andere sterren.
Lees verder/foto
NASA wil al in 2015 rond de maan vliegen
Washington, 2 februari - De NASA overweegt om al in 2015 een vlucht rond de maan te maken, net als de historische vlucht van de Apollo 8. Hiervoor zou een aangepaste versie van de Ares V raket gemaakt moeten worden, zodat de Orion bemanningscapsule er op geplaatst kan worden.
Marssondes moeten dieper graven om leven te vinden
Londen, 1 februari - Engelse wetenschappers hebben bepaald dat eventueel leven in de marsbodem veel dieper zit dan de diepte tot waarop geplande marssondes kunnen boren. Volgens hun studie is de bevroren Elysium zee de beste plek om naar leven te zoeken
Zie foto rechts

Hubble maakt eerste analyse atmosfeer exoplaneet
Washington, 1 februari - De Hubble telescoop heeft voor het eerst de structuur van de atmosfeer van een exoplaneet kunnen bepalen. De buitenste laag van de planeet HD 209458 b, een zogenaamde "hete Jupiter" blijkt uit waterstof te bestaan.
>Lees verder 

 


De Elysium zee op Mars

2006 Bureau de Toekomst HOME