Nieuwsarchief februari 2009

Extra shuttlevlucht plus 2,5 miljard voor NASA
Washington, 26 februari - President Obama heeft in de begroting voor 2009 2,5 miljard dollar meer voor NASA uitgetrokken dan in 2008. Ook komt er, onder voorwaarden, een extra shuttlevlucht in 2010.
>>Lees verder

Milieusatelliet stort in de ijszee
Washington, 24 februari - De lancering van de OCO (Orbiting Carbon Observatory) is mislukt. Doordat de neuskegel van de Taurus-XL raket niet loskwam van de satelliet is deze ergens bij Antarctica in zee beland. De satelliet zou het kooldioxide gehalte van de atmosfeer gaan meten.
Lancering shuttle op losse schroeven
Washington, 21 februari - De lancering van de shuttle Discovery (STS 119) is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De NASA weet niet hoeveel tijd het nog kost om de oorzaak van het beschadigde regelventiel van de Endeavour te achterhalen.
Japan onthult nieuwe raket
Nagoya, 17 februari - Japan heeft haar nieuwe H-2B raket onthuld die bijna klaar is en in september van dit jaar gelanceerd zal worden.
>>Lees verder/FOTO's

Progress koppelt aan ruimtestation
Moskou, 13 februari - De Progress M-66 is vanochtend gekoppeld aan het ISS. Het vrachtschip werd dinsdag gelanceerd. De Progress brengt onder andere een nieuw Orlan-MK computergestuurd ruimtepak mee.
>>Lees verder/FOTO

Iridium satelliet vernietigd na botsing in de ruimte
Amsterdam, 12 februari - Een Iridium satelliet voor mobiele telefonie is verwoest door een botsing met een Russische Cosmos satelliet. De laatste was buiten gebruik. Door het ongeluk zijn 300 brokstukken ontstaan.
>>Zie foto rechts

Spectaculaire Hubblefoto
Garching(Duitsland), 11 februari - De Hubbletelescoop heeft een bijzondere foto gemaakt van het spiraalstelsel NGC 4921 met op de achtergrond een enorm aantal andere stelsels.
>>Zie foto van de maand N.B: vervangt foto van de week, wordt nu weer ververst!

Opnieuw uitstel voor shuttle
Washington, 7 februari - De lancering van de shuttle Discovery (STS 119) is opnieuw uitgesteld, tot 22 februari. Bij de laatste vlucht van de bleken afsluiters in de waterstofleiding beschadigd. Uit voorzorg zijn deze kleppen in de Discovery vervangen.
>>Lees verder/FOTO

Nieuwe Progress losgekoppeld van ISS
Moskou, 6 februari - De Progress M-01M, een nieuw type Russisch ruimtevrachtschip, is vandaag losgekoppeld van het ISS. De Progress is voorzien van een digitaal besturingssyteem. Gedurende de komende twee dagen zal een technisch experiment worden uitgevoerd en het digitale systeem verder worden getest. Het systeem faalde tijdens de koppeling in november die met de hand moest worden uitgevoerd.

 


Lancering OCO


Een Iridium satelliet

 

 

 

2005-2021 Bureau de Toekomst HOME