Nieuwsarchief mei 2005

31 mei - Succesvolle lancering Foton -M2.
Baikonoer - Een Russische Sojoez-raket heeft vanmiddag om twee uur Nederlandse tijd de Foton-M2 capsule in de ruimte gebracht. Op 16 juni zal de capsule landen, waarna tijdgevoelige experimenten direct via Rotterdam Airport naar ESTEC in Noordwijk zullen worden gebracht voor analyse. 
(zie ook 27 mei).
               
     - ESA viert dertigjarig bestaan.
Parijs - Het is vandaag dertig jaar geleden dat de ESA ontstond uit de fusie van de ELDO (raketontwikkeling) en de ESRO(ruimte-onderzoek).

30 mei - Shuttle terug naar werkplaats.
De Shuttle Discovery is terug in het Vehicle Assembly Building (VAB) om voorzien te worden van nieuwe boosters en een nieuwe externe tank (ET). De nieuwe tank is een verbeterde versie onder meer voorzien van electrische verwarming op brandstofleidingen om ijsvorming te voorkomen. Ook zijn ee groot aantal sensoren toegevoegd om eventuele problemen te kunnen opsporen.
            - Succesvolle test nieuwe commerciŽle raket.
Vandenberg Airforce Base - De firma SpaceX heeft met succes haar FAlcon-I raket laten proefdraaien op het lanceerplatform. Deze geheel nieuwe raket moet de lanceerkosten aanzienlijk gaan verlagen.
Zie ook Agenda.

27 mei - Dinsdag lancering Foton-M2.                         
Baikonoer: Dinsdag brengt een Sojoez-raket de Foton-M2 capsule in een baan om de Aarde. Hierin zullen gedurende 16 dagen experimenten in gewichtsloosheid worden uitgevoerd. Een groot deel van de 39 proeven zijn van lidstaten van de ESA. Er zal ondermeer onderzoek gedaan worden op het gebied van kristalgroei, vloeistofdynamica, gravitatie- en stralingsbiologie.

26 mei - nieuw op deze site: De Toekomst.
Wil je weten wat voor ruimtevaartmissies er de komende jaren op stapel staan? VariŽrend van een missie naar Venus tot een speurtocht naar leven op planeten bij andere sterren? Klik dan op Agenda en vervolgens op de knop De Toekomst: de lange termijn agenda van Spacenews.nl.

24 mei - Marssonde fotografeert collega's.
De Mars Global Surveyor heeft voor het eerst foto's gemaakt van de Mars Odyssey en de Mars Express.
                    Zie foto van de week.

20 mei - VS willen wapens in de ruimte.
WAshington - Volgens een bericht in de New York Times wil het Amerikaanse leger wapens in de ruimte brengen. Een nieuwe presidentiŽle richtlijn zou hiervoor in voorbereiding zijn. De luchtmacht wil een ruimtevliegtuig ontwikkelen dat binnen drie kwartier elke plek op Aarde met geleide wapens kan bestoken. Experts stellen echter dat het grootste probleem niet de publieke weerstand is, maar het prijskaartje van 220 miljard tot 1 biljoen(!) dollar dat door het congres moet worden goedgekeurd. Een woordvoerder van het Witte Huis ontkent het verhaal maar stelt wel dat er een "herziening van het ruimtevaartbeleid" komt.

16 mei - Eerste volledige mozaÔekfoto van Titan-oppervlak.
              Zie foto van de week.

            - NASA snijdt fors in plannen, hoop voor Hubble.
Washington - NASA directeur Griffin heeft forse bezuinigingen aangekondigd om de herstart van de Shuttle te financieren, toegenomen kosten van diverse projecten te dekken en, jawel, een onderhoudsmissie van de Hubble-telescoop te betalen.    ARTIKEL

10 mei - Swift ziet geboorte zwart gat.
Voor het eerst in de geschiedenis is de vorming van een zwart gat waargenomen. Nadat NASA's Swift-satelliet een uitbarsting van gamma-straling waarnam, zagen astronomen op Aarde dezelfde explosie in zichtbaar licht. Hieruit wordt geconcludeerd dat twee neutronensterren zijn samengesmolten tot een zwart gat.
               
- Nieuwste Marsfoto's 
Twee nieuwe foto's van de Mars-express tonen de krater Holden. 
                   Zie foto van de  week.

8 mei - Nieuwe lanceerbasis voor Rusland.
Rusland gaat in het zuiden van de Oeral-regio een nieuwe raketbasis bouwen. De al bestaande basis voor omgebouwde kernraketten zal worden aangepast voor het lanceren van ruimteschepen. CommerciŽle exploitatie van de basis bij Orenburg wordt ook overwogen.
             
    - Mars Polar Lander gevonden.
Op foto's van de Mars Global Surveyor is waarschijnlijk de landingsplaats van de verloren gewaande Mars Polar Lander (MPL) gevonden. Waarschijnlijk is de lander zelfs nog intact.   >FOTO

5 mei - India lanceert twee satellieten tegelijk.
Voor het eerst in de geschiedenis heeft India twee satellieten met ťťn raket in de ruimte gebracht. Het gaat om Cartosat-1, een aardobservatie satelliet en Hamsat, een kleine satelliet voor radio-amateurs.
             
- Ontwerp opvolger Shuttle bekend.
NASA heeft de eerste offertes voor de CEV, de opvolger van de shuttle ontvangen.
                  >Meer info en foto's

3 mei - Opportunity bijt in het zand.
De marsrobot Opportunity had al problemen met een wiel, maar zit nu letterlijk helemaal vast. Bij een poging over een duin te rijden, is het karretje in het zand blijven steken.
             
- Definitief: eerste foto van exoplaneet.
In juni 2004 werd een foto gepubliceerd van een ster met vermoedelijk een planeet ernaast. Nu is definitief vastgesteld dat het inderdaad om de eerste directe waarneming van een exoplaneet gaat.
                  
>Bekijk de foto

2 mei - Bureaucratie vertraagt ruimtetoeristen.
Virgin Galactic heeft laten weten dat de eerste vlucht van hun toeristenschip VSS Enterprise met een jaar is uitgesteld tot 2008. Oorzaak zijn de Amerikaanse exportregels voor technologie die mogelijk militair gebruikt kan worden. "Pas als deze zaak is opgehelderd kunnen we een bestelling plaatsen" aldus Virgin Glactic directeur Whitehorn.

 

 

 

 

 

 


    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics