Nieuwsarchief maart 2020

Wetenschappers: er kan leven op Mercurius zijn
24 maart 2020 - Er is een minuscule kans dat Mercurius alles heeft wat nodig is om leven te herbergen. De onderzoekers stellen dat het chaotische oppervlak van Mercurius niet het gevolg is van aardbevingen, ... lees verder
Doorbraak: eerste SMS-je van satelliet naar standaard mobieltje
22 maart 2020 - De firma Lynk claimt als eerste erin geslaagd te zijn een SMS-je van een satelliet naar een standaard mobiele telefoon op de aarde te verzenden. Dit deden ze met nanosatellieten in een lage baan om de aarde.
Lancering Chinese LM-7A raket mislukt
16 maart 2020 - De Chinese regering heeft niet bekendgemaakt wat de oorzaak is van de mislukking van de lancering vanaf de Wenchang lanceerbasis op het eiland Hainan. Hierbij ging de Xinjishu Yanzheng-6 satelliet verloren die nieuwe technologie moest testen.
'Lunar Gateway' niet meer nodig voor maanlanding in 2024
15 maart 2020 - De zogenaamde Lunar Gateway, een mini-ruimtestation in een baan om de maan, is niet meer nodig voor een bemande maanlanding in 2024. Dat heeft Doug Loverro, directeur van NASA's bemande ruimtevaart programma, meegedeeld. Dat is een drastische beleidswijziging om de deadline van 2024 te kunnen halen.
'Mol' van Marslander InSight werkt weer
14 maart 2020 - De zogenaamde Mol van Marslander InSight werkt eindelijk weer. Het apparaat dat een thermometer vijf meter diep de grond in moet slaan, zit al een jaar vast. Door nu met de robotarm op de Mol te duwen, blijkt deze weer in beweging te komen.

De Insight op Mars met rechts vooraan de 'Mol'. (tekening: NASA)
Lancering ExoMars uitgesteld tot 2022
12 maart 2020 - De lancering van de Europees-Russische ExoMars missie is twee jaar uitgesteld. Er is meer tijd nodig om test te doen om te bepalen of alle onderdelen goed werken. De rover gaat tot een diepte van twee meter boren om te zoeken naar tekenen van leven.

Montagefoto van de ExoMars op Mars (foto ESA)
SpaceX: Bemande missie Dragon al in mei
11 maart 2020 - SpaceX directeur Gwynne Shotwell heeft aangekondigd dat ze een bemande missie van de Crew Dragon ergens in mei willen lanceren.
Nieuwste Starship prototype doorstaat druktest van tank.

10 maart 2020 - Driemaal is scheepsrecht: Starship versie SN2 van SpaceX overleefde zondag een cryogene druktest met vloeibare stikstof. De vorige test bleek te zijn mislukt door een zwakke plek bij de ophangpunten van de motoren.
Aankomst Dragon vrachtschip bij ISS- laatste koppeling met robotarm
9 maart 2020- NASA-astronaut Jessica Meir gebruikte voor de laatse keer de robotarm van het ruimtestation om de Dragon te grijpen en aan het ISS te koppelen. De nieuwe versie van de Dragon zal direct aan het station koppelen. De lancering van deze Dragon 2 staat gepland voor oktober. 
Onderzoek: 61 problemen met Boeings Starliner ruimteschip

Starliner na de landing op airbags (foto NASA)

7 maart 2020- Een NASA onderzoek heeft 61 problemen gevonden met Boeings Starliner ruimteschip.  Bij de eerste testvlucht hiervan kwam het in een verkeerde baan terecht waardoor het niet kon koppelen met het ISS. De meeste fouten zijn softwareproblemen. NASA zal ook een evaluatie van de bedrijfscultuur van Boeing uitvoeren. Boeing heeft $410 miljoen gereserveerd voor een eventuele extra onbemande testvlucht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics