Nieuwsarchief juni 2008

Mars heeft grootste krater van het zonnestelsel
Washington, 25 juni - Een groot deel van het noordelijk halfrond van Mars blijkt een enorme inslagkrater te zijn. Waarnemingen van twee Amerikaanse sondes in een baan om Mars hebben deze theorie uit 1984 bevestigd. Het Borealis bekken zou veroorzaakt zijn door de inslag van een object groter dan Pluto.
Congres wil extra shuttlevlucht 
Washington, 21 juni - Het Amerikaanse Congres heeft een wet aangenomen die de NASA 2,5 miljard extra geeft voor een extra shuttlevlucht. Deze moet een kostbaar onderzoeksinstrument lanceren. Verwacht wordt dat de senaat binnenkort de wet ook zal goedkeuren.
Nieuwe klimaatsatelliet meet zeespiegelstijging
Washington, 20 juni - Een Delta-2 raket heeft vandaag vanaf Vandenberg Air Force Base (Californië) de Jason 2 satelliet gelanceerd. Deze gaat de stijging van de zeespiegel nauwkeurig meten. Jason 2 is een Amerikaans-Frans project. De NASA heeft ook een nieuwe website gelanceerd waarop alles te lezen is over de situatie van het klimaat. 
Phoenix vindt ijsklontjes op Mars
Washington, 20 juni - De Phoenix Marslander heeft nu definitief ijs in de Marsbodem gevonden. Dat blijkt uit foto's die de sonde gemaakt heeft van een geul die hij gegraven heeft.
>>Lees verder/FOTO

Drie super-aardes rond één ster ontdekt
Nantes, 16 juni - Astronomen van de Europese sterrenwacht in Chili (ESO) hebben drie super aardes  ontdekt rond de ster HD40307 op 42 lichtjaar afstand van de zon. De kleinste heeft een massa 
>>Lees verder/FOTO

Discovery veilig geland na succesvolle missie
Cape Canaveral, 14 juni - De space shuttle Discovery is vanmiddag om 17.15u geland op de landingsbaan van Kennedy space Center. De shuttle was twee weken in de ruimte. De bemanning... 
>>Lees verder/FOTO

NASA test nieuwe maanauto
Washington, 12 juni - Onderzoekers van de NASA hebben het chassis van een prototype van een nieuwe maanauto getest. De auto is veel wendbaarder dan zijn voorganger omdat hij zes wielen...
>>Lees verder/FOTO
NASA lanceert ruimtetelescoop
Cape Canaveral, 11 juni - De GLAST gammatelescoop is vanmiddag met succes gelanceerd. De telescoop gaat onderzoek doen naar gammastraling van bijvoorbeeld zwarte gaten.
Shuttle losgeoppeld van ruimtestation
Washington, 11 juni - De Discovery is onderweg naar de aarde. De shuttle koppelde om 13.42 u vanmiddag los van het ISS. Astronaut Greg Chamitoff blijft aan boord van het station, hij vervangt Garrett Reisman.
Probleem met monstername Phoenix
Pasadena, 7 juni - De Phoenix Marslander heeft zijn eerste hap grond opgeschept en in een mini-chemisch lab gedeponeerd. Sensoren geven echter niet aan dat er iets in is terechtgekomen.
>>Lees verder/FOTO

Japanse module gekoppeld aan ISS
Washington, 5 juni - Het tweede en grootste deel van het Japanse Kibo laboratorium is vastgemaakt aan het ISS. Twee astronauten, waaronder een Japanner klaarden de klus tijdens...
>>Lees verder/FOTO

 

 

 

 

 


Jason 2 in de ruimte

 


lancering GLAST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics