Nieuwsarchief juni 2006

Uitstel shuttle lancering dreigt door slecht weer
Washington, 30 juni - De lancering van de shuttle Discovery zaterdag dreigt uitgesteld te worden door het weerbericht. De kans op een storm in het weekend is 60 procent. De lancering is gepland voor 21.49 u zaterdag. Voor het eerst zal een Europese astronaut, Thomas Reiter, voor een half jaar in het ISS verblijven.
> zie foto hiernaast

Europese sonde ziet dubbele storm op Venus
Parijs, 28 juni, De Europese Venus Express sonde heeft al meteen tijdens de eerste waarnemingen een ontdekking gedaan. Er woedt een dubbele storm op de zuidpool van Venus.
>Zie de foto op de Venus Express pagina

Botsingsgevaar voor ruimtestation
Washington, 27 juni - Het internationaal ruimtestation dreigt geraakt te worden door een brok ruimtepuin. Dit stuk afval van bevindt zich op 2,8 km van het station. Inmiddels is gisteren het vrachtschip Progress M-57 aan het ISS gekoppeld.

Progress onderweg naar ruimtestation
Baikonoer, 26 juni - Afgelopen zaterdag is de Progress M-57 gelanceerd naar het ruimtestation ISS. Deze brengt onder meer een nieuwe zuurstofgenerator en een vrieskast die tot -80 gaat.

Belangrijke camera Hubble uitgevallen
Washington, 24 juni - Het belangrijkste instrument van de Hubble telescoop, de Advanced Camera for Surveys (ACS) werkt sinds 19 juni niet meer. NASA verwacht dat het probleem opgelost kan worden hoewel de oorzaak nog niet bekend is.
>Lees verder op de Hubble pagina

Nieuwe krater op de Maan
Huntsville (VS), 19 juni - NASA astronomen hebben het ontstaan van een nieuwe maankrater gefilmd. De krater is veertien meter groot en drie meter diep. Het project dient om het risico van meteorieten voor een toekomstige maanbasis vast te stellen.
>Zie foto hiernaast

Rusland gaat monsters nemen van marsmaan
Moskou, 18 juni - Rusland stuurt in oktober 2009 de 'Phobos-grunt' sonde naar Mars. Deze gaat ook monsters nemen van het maantje Phobos. De missie gaat drie jaar duren. In de jaren negentig mislukte een eerdere russische Phobos missie.

Britten onthullen prototype nieuwe Marsrobot
Londen, 15 juni - Britse wetenschappers hebben afgelopen maandag het prototype van een nieuw marskarretje onthuld. Het apparaat wordt het belangrijkste deel van de Exomars missie die ESA in 2011 naar de rode planeet stuurt.
>Zie de Marspagina

Montagefout blijkt oorzaak crash Genesis sonde
Washington, 15 juni - Een verkeerd om gemonteerde sensor blijkt de oorzaak van het neerstorten van de Genesis sonde op 8 september 2004. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport dat door NASA is vrijgegeven. Door de fout gingen de parachutes niet goed open. De sonde was gebouwd door Lockheed Martin.

Eerste vrouw als toerist de ruimte in
Moskou, 14 juni - Anousheh Ansari zal begin 2007 als eerste vrouw een betaalde vlucht maken naar het ISS. De van oorsprong Iraanse Ansari was al bekend doordat haar familie de hoofdsponsor was van de X-prize en wordt de vijfde ruimtetoerist. Dit najaar gaat de Japanner Daisuke Enomoto met een Sojoez de ruimte in.
>Zie foto hiernaast

Succes voor marsrobots
Pasadena, 12 juni - Het marskarretje Spirit heeft twee meteorieten ontdekt op Mars. Ondertussen is zijn tweelingbroer Opportunity weer losgekomen uit het marszand waarin hij dagenlang vast heeft gezeten. Hij is nu nog maar één kilometer van zijn overwinteringsplek.
>Lees verder op de nieuwe Marspagina

Venus Express beëindigt testfase
Parijs, 12 juni - De Europese Venus Express sonde is op 3 juni aan zijn onderzoek van Venus begonnen. Dit liet de Esa vorige week weten. De sonde gaat tot oktober 2007 onze buurplaneet verkennen.

Opportunity kruipt uit het marszand
Pasadena, 5 juni - De marsrobot Opportunity zit sinds enkele dagen weer vast in het zand. Pogingen om het karretje los te krijgen hebben tot nu toe tot een vooruitgang van negen centimeter geleid.

Plutosonde in asteroïdengordel aangekomen
Pasadena, 3 juni - De New Horizons sonde is onderweg naar Pluto de asteroïdengordel binnengegaan. Onderweg zal New Horizons van de gelegenheid gebruik maken om op 13 juni de vrij onbekende asteroïde 2002 JF56 op de foto te zetten.
>Zie foto hiernaast

Bemanning ISS maakt succesvolle ruimtewandeling
Washington, 2 juni - De twee astronauten van het internationaal ruimtestation hebben vandaag een ruimtewandeling van 6,5 uur gemaakt. Ze hebben de verstopte uitlaat van een zuurstofgenerator gerepareerd, en ondere andere een experiment naar de invloed van straling op micro-organismen opgehaald. Het was de 65e ruimtewandeling buiten het station.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
inslag op de Maan!

 

 

 

 

 

 

 

 
ruimtetoerist  Ansari

 

 

 


De New Horizons sonde

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics