Nieuwsarchief februari 2006

Hubble maakt scherpste foto van spiraalstelsel
28 februari - De scherpste foto ooit van een melkwegstelsel genomen, is gemaakt door het combineren van vele Hubblefoto's en enkele van Aardse telescopen.
>Lees meer/foto 

Lancering Ariane opnieuw uitgesteld
Kourou, 24 februari- Op verzoek van Alcatel Alenia Space, de fabrikant van de HOT BIRD 7A satelliet, is de lancering van de Ariane 5 ECA weer uitgesteld tot nader order. Dit voor het doen van telemetrie tests.
>Zie foto hiernaast

Tweede kans voor Cryosat
Parijs, 24 februari - De ESA heeft besloten dat er een nieuwe Cryosat gebouwd zal worden. De eerste stortte vorig jaar in zee door een storing in de draagraket. De nieuwe satelliet zal in maart 2009 gelanceerd worden.
>Meer info/foto

Japan lanceert infraroodtelescoop
De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft gisteren de nieuwe ASTRO-F infraroodsatelliet gelanceerd. Hierbij is ook voor Nederland is een belangrijke rol weggelegd.

China vervroegt en wijzigt ruimtestation

Beijing, 21 februari - Het lijkt erop dat China al in 2010 een ruimtestation zal lanceren. Het station zou acht ton wegen en twee koppelingspoorten hebben. Het kan met de bestaande Lange Mars 2F raket gelanceerd worden. De ontwikkeling van een zwaardere raket schijnt vertraagd te zijn.

De Zon in 3D
Hamburg, 20 februari - Het planetarium in Hamburg is een uniek samenwerkingsverband met de NASA aangegaan. Het planetarium zal driedimensionale beelden vertonen die door de STEREO- sondes vanaf dit voorjaar van de zon gemaakt zullen worden.
>meer info in de agenda

Cassini spot superstorm op Saturnus
Washington, 15 februari - De Cassini-sonde heeft de grootste storm ooit op Saturnus ontdekt.
>Lees meer/foto

André Kuipers traint voor ruimtewandeling
Houston, 12 februari - André Kuipers is in Houston om voor onder andere een EVA (ruimtewandeling) te trainen.
>Lees meer/foto

NASA schrapt wetenschap om shuttle en ISS te redden
Washington, 6 februari - NASA directeur Griffin heeft flink moeten snijden in de begroting om de shuttle te kunnen laten vliegen. Veel projecten worden uitgesteld waarvan sommige zoals de TPF, die exoplaneten gaat zoeken, en een missie naar de Jupitermaan Europa zelfs voor onbepaalde tijd. En de nieuwe Maanlander zal geen motor op methaan krijgen, bedoeld om later op Mars te gebruiken.

Gratis online cursus sterrenkunde
Pasadena, 6 februari - De Planetary society begint vandaag met een gratis internetcursus sterrenkunde. In dertien televisie-uitzendingen ligt de nadruk op planeetonderzoek. Deelnemers (snelle internet-verbinding vereist) kunnen ook vragen stellen per telefoon of e-mail. Gemiste lessen kunnen van de website gedownload worden.
>Lees meer

Astronauten ISS lanceren ruimtepak

Washington, 4 februari - De bemanning van het internationaal ruimtestation heeft Suitsat gelanceerd- een afgedankt ruimtepak voorzien van een radiozender. Deze heeft enkele uren opnames van kinderen uitgezonden naar radio-amateurs over de hele wereld. Verder is onderhoud uitgevoerd en zijn  experimenten teruggehaald.

Xena definitief groter dan Pluto
Bonn, 1 februari - Duitse astronomen hebben met infraroodmetingen definitief vastgesteld dat de diameter van Xena 3000 km is. Dat is 700 km groter dan Pluto. Xena is de officieuze naam van een lid van de Kuipergordel dat formeel 2003 UB313 heet, en heeft één maantje. 

Nieuwste foto's Mars Express
Keulen, 9 februari - De Europese Mars Express sonde laat op de laatste opnames de regio Phlegethon Catena zien.
>zie foto van de week

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006 Bureau de Toekomst