Nieuwsarchief december 2005

NASA ontdekt explosie op de Maan Huntsville (VS), 29 december - NASA onderzoekers hebben een explosie op de Maan waargenomen die veroorzaakt is door een meteoor. De inslag vond plaats aan de rand van Mare Imbrium op 7 november. NASA is een onderzoek gestart naar inslagen op de maan ten behoeve van toekomstige bemande missies.

ESA lanceert eerste Galileo-satelliet Parijs, 28 december - Vanmorgen vroeg heeft een Sojoez raket de eerste van dertig Galileo navigatiesatellieten in de ruimte gebracht. Het enige civiele navigatiesysteem moet in 2010 operationeel zijn en kost ruim vier miljard. 

Zero-G start kaartverkoop toeristische ruimtevlucht Seattle, 28 december, De firma Zero-G is begonnen met de verkoop van ruimte aan boord van de eerste toeristenvlucht die al op 27 maart moet starten. 
Lees meer...

Rusland heeft haast met eigen GPS-systeem Moskou, 25 december, Een Proton raket heeft drie Glonass navigatiesatellieten gelanceerd. Hiermee zijn nu in totaal 17 satellieten van de Russische tegenhanger van het GPS-systeem in de ruimte gebracht. Het systeem moet in 2008 compleet zijn. President Poetin wil dit echter versnellen omdat Glonass verouderd dreigt te raken nog voordat het klaar is.

Progress brengt kerstcadeaus naar ISS Moskou, 23 december - Het vrachtschip Progress- M55 is gekoppeld aan het ruimtestation. Behalve voorraden is de bemanning ook voorzien van kerstmutsen en andere cadeau's.

Hubble ontdekt nieuwe ringen en maantjes bij Uranus 22 december - De Hubble telescoop heeft bij Uranus twee nieuwe ringen ontdekt met een diameter twee maal die van het bestaande ringenstelsel. Ook heeft de Hubble twee nieuwe maantjes ontdekt die Mab and Cupid zijn gedoopt. Zie foto van de week.

Twijfels aan natte geschiedenis Mars
22 december - De wetenschappers die de Marsrobot Opportunity runnen, twijfelen nu aan eerdere conclusies dat de ontdekte mineralen op een natte Marsgeschiedenis duiden. Het gesteente zou ook door vulkaanexplosies of meteoorinslagen ontstaan kunnen zijn.

Progress-M55 gelanceerd
Bajkonoer, 22 december - Gisteravond is de Progress M55 vrachtraket gelanceerd naar het ISS. Hij brengt voorraaden en voor de feestdagen een kerstman van chocolade naar het ruimtestation. De "vooruitgang" moet vrijdagavond koppelen met het station.

ESA lanceert nieuwste Meteosat
Kourou, 22 december - Gisteren heeft een Ariane 5 raket de MSG-2 -Meteosat Second Generation- gelanceerd. Deze weersatelliet levert twintig maal meer gegevens dan zijn voorgangers en komt juni volgend jaar in bedrijf. Hij wordt dan omgedoopt tot Meteosat 9.

Beagle 2 op Mars teruggevonden Londen, 20 december - Colin Pillinger, de leider van het Beagle-2 project, beweert de sonde gevonden te hebben op foto's van de Mars Global Surveyor. Hoewel hij toegeeft dat de Beagle te klein kan zijn om gezien te worden is hij toch zeker van zijn zaak. Zie foto hiernaast.

Congres draait bezuinigingen ISS terug Washington, 19 december - Het Amerikaanse congres heeft de NASA flink op de vingers getikt. Het Amerikaanse parlement heeft een wet aangenomen die voorschrijft dat de NASA minimaal vijftien procent van het onderzoeksbudget voor het ISS moet besteden aan onderzoek naar microzwaartekracht en levenswetenschappen. De NASA wilde alleen nog onderzoek doen ten behoeve van maan- en Marsreizen.
Lancering Galileo vertraagd door mankement
Parijs, 20 december - De lancering van de eerste twee satellieten van het Galileo navigatiesysteem is twee dagen uitgesteld. Bij een van de satellieten is een heliumlek ontdekt.

Lancering Plutosonde uitgesteld Washington, 20 december - De lancering van de New Horizons missie naar Pluto is uitgesteld tot 17 januari, ook al wegens technische problemen. 

Virgin bouwt ruimtehaven in New Mexico Londen, 15 december - Directeur Richard Branson van Virgin Galactic heeft een contract getekend met het bestuur van de Amerikaanse staat New Mexico voor de bouw van een ruimtehaven. Eind 2008-begin 2009 moet hier de eerste toeristische suborbitale ruimtevlucht starten. Ook heeft de excentrieke Branson een nieuw logo gebaseerd op de iris van zijn oog. (zie hiernaast) Zie ook artikelen-ruimtetoerisme

Envisat ziet rookwolk van Londense oliebrand Parijs, 14 december - De Europese milieusatelliet Envisat heeft een foto gemaakt van de grote oliebrand in de buurt van Londen. Zie foto van de week

Japanse sonde pas in 2010 terug Tokio, 14 december - De Hayabusa sonde keert pas in 2010 en niet in 2007 terug naar de Aarde. Door een brandstoflek is de sonde in problemen geraakt en het contact is sinds 9 december verbroken. Ook is het niet zeker of het nemen van een bodemmonster van de asteroïde Itokawa gelukt is.

Galileo op 26 december de lucht in. Parijs, 14 december - De ESA heeft de lanceerdatum van de eerste Galileo-testsatelliet bekendgemaakt. Deze Europese concurrent van GPS is volledig voor civiel gebruik. De eerste van dertig satellieten wordt op 26 december gelanceerd met een Sojoez raket.

Amerikanen willen op kernenergie naar Neptunus San Francisco, 12 december - Amerikaanse wetenschappers hebben een plan ontwikkeld om een sonde naar Neptunus te sturen en op diens maan Triton te landen. De sonde zou in 2016 gelanceerd moeten worden om in 2033 bij Neptunus aan te komen.
> Lees meer/foto

EADS neemt Dutch space over Leiden, 2 december - Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS heeft Dutch Space (voorheen Fokker Space) overgenomen. Gisteren werd de overname getekend in het bijzijn van minister Brinkhorst van Economische Zaken.

Ruimtewandeling ISS uitgesteld Moskou, 2 december - De voor 8 december geplande ruimtewandeling van de astronauten Valery Tokarev and William McArthur is uitgesteld tot minimaal januari.
Zie agenda voor meer details.

Mars Express radar ontdekt waterijs en verborgen krater Parijs, 1 december - Het radarinstrument van de Europese Mars-Express sonde heeft grote hoeveelheden waterijs onder de Marsbodem ontdekt. Ook is voor het eerst een onder het zand verborgen inslagkrater waargenomen.

Cassini ontdekt ijsvulkanen op Enceladus Een recente Cassini-foto van de Saturnusmaan Enceladus laat uitbarstingen zien van ijsvulkanen in het zuidpoolgebied.
Zie foto van de week

Het nieuwe Virgin logo


asteroïde Itokawa (foto JAXA)

De Beagle-2 op Mars?

2005-2021 Bureau de Toekomst