Nieuwsarchief april 2006

NASA lanceert twee satellieten voor klimaatonderzoek
Washington, 28 april - Na vele maanden uitstel is het eindelijk gelukt: CloudSat en CALIPSO zijn in een polaire baan om de Aarde gebracht. Ze zullen met radar en laser onderzoek doen aan de wolken in de atmosfeer.

Zestienjarige Hubble trakteert met scherpste foto van M82
Washington/Parijs, 26 april - De jarige Hubble heeft de scherpste foto ooit van het sterrenstelsel M82 gemaakt. 
>Grote foto

Rusland lanceert Israëlische spionagesatelliet
Jeruzalem, 25 april - Israël heeft sinds vandaag de beschikking over een tweede, verbeterde spionagesatelliet. Deze moet vooral de Iraanse kerninstallaties in de gaten houden en kan voorwerpen fotograferen slechts 70 cm grootte.

Verlate paascadeaus voor ISS bemanning
Moskou, 24 april - Maandagavond is de Progress M-56 gelanceerd naar het ruimtestation. Behalve voorraden en cadeaus voor de bemanning brengt het vrachtschip ook een golfuitrusting mee! De koppeling zal woensdagavond plaatsvinden.

Baancorrectie ruimtestation mislukt
Moskou, 21 april - Een poging om de baan van het ISS te verhogen is afgelopen vrijdag mislukt. Volgens een woordvoerder in het controlecentrum opende het deksel van één van de motoren niet volledig.

Europese satelliet ontdekt rivieren onder ijskap Antarctica
Parijs 20 april - De Europese ERS-2 aardobservatiesatelliet heeft rivieren van honderden kilometers lengte ontdekt onder het ijs van Antarctica. Deze ontdekking is gedaan door met radar minime hoogteverschillen te meten in de ijskap. 

Rusland verdubbelt productie ruimteschepen
Moskou, 18 april - Rusland zal tegen 2009 de productie van Sojoez en Progress schepen verdubbeld hebben. Dit maakte Alexander Strekalov, adjunct directeur van de firma Energia bekend. In 2009 zal de bemanning van het ISS zijn uitgebreid van twee naar zes personen, waardoor meer schepen nodig zijn.

NASA schrapt ruimtewandeling
Washington, 18 april - Tijdens de ruimtevlucht van de Discovery in juli zal één ruimtewandeling minder worden gemaakt. Dit heeft de NASA vandaag bekend gemaakt zonder een duidelijke reden op te geven.

Marsrobot bereikt overwinteringsplaats
Washington, 17 april - Het marswagentje Spirit heeft een heuvelrug bereikt waar het veilig de winter door kan komen. Doordat het karretje nu onder een hoek van elf graden staat, vangt het ook tijdens de lage zonnestand in de winter genoeg licht om te kunnen blijven werken.

NASA plan voor maanraket onuitvoerbaar
Washington, 14 april - Uit een uitgelekt NASA rapport blijkt dat het plan voor de bouw van twee nieuwe raketten voor een Maanmissie volstrekt onhaalbaar is. De CEV en Maanlander zijn te zwaar, de gekozen cryogene brandstoffen zijn niet geschikt en nog veel meer.
>Lees meer

Venus Express in baan om buurplaneet gebracht
Parijs, 11 april - De Europese Venus Express sonde is met succes in een baan om Venus aangekomen. Het was nog even spannend omdat het radiosignaal twee minuten te laat werd opgepikt maar het "invoegen" is volledig geslaagd.

André Kuipers opent nieuw ESA-kantoor
Amsterdam, 10 april - André Kuipers heeft vandaag in NEMO Science Center een speciaal ESA-kantoor geopend voor contact met scholen. Eerder gaf Kuipers een presentatie over zijn ruimtevlucht ter gelegenheid van een voorlichting over het Delta-project. Sinds vorig jaar geven enkele basisscholen ruimtevaartles en dit worden er dit jaar nog veel meer. 
>lees verder en zie de foto op de André Kuipers pagina (knop in menu)

NASA zoekt naar water op de Maan
Washington, 10 april - De NASA lanceert in 2008 tegelijk met de Lunar Reconnaissance Orbiter een sonde die naar water op de zuidpool van de Maan. Het wordt geen lander, maar de rakettrap die de sonde vervoert zal inslaan op de Maan zodat de vrijkomende stofwolk op water onderzocht kan worden.
>Lees meer/foto

Bemanning ISS terug op Aarde
Washington, 9 april - De Braziliaanse astronaut Marcos Pontes is samen met de oude ISS-bemanning veilig terug oop Aarde. De landing verliep precies volgens schema. Zie foto hiernaast.

Nieuwe maanlanding in 2008
Washington, 7 april - De NASA heeft besloten om de Lunar Reconnaissance Orbiter met een lander uit te rusten. De sonde zal in 2008 gelanceerd worden. Maandag zal de NASA meer details bekendmaken.

China wil zware raket in 2010
Beijing, 6 april - De adjunct-directeur van het Chinese ruimtevaartbureau heeft tijdens een recent bezoek aan de VS aangekondigd in 2010 een nieuwe "niet vervuilende raket" te zullen lanceren met een capaciteit van 25 ton naar een lage omloopbaan. Met zo'n raket zou een missie rond de Maan mogelijk worden.

Alarm in ruimtestation
Houston, 5 april - De bemanning van het internationaal ruimtestation werd gewekt door een alarm. De astronauten sliepen bij wijze van proef in de luchtsluis om te onderzoeken of dat de tijd kan verkorten die nodig is ter voorbereiding van een ruimtewandeling. Hierop werd de proef afgebroken. Wat de oorzaak is van het alarm is niet duidelijk.

Braziliaan bij ISS aangekomen.
Washington, 2 april - Zaterdag is de Sojoez TMA-8  met de eerste Brazilianse astronaut Marcos Pontes aan het ISS gekoppeld. Samen met hem reisde de nieuwe vaste bemanning van het station, de rus Pavel Vinogradov en de Amerikaan Jeff Williams. Pontes heeft een mini-voetbal meegenomen in de hoop dat dat de kansen van zijn land op het WK zal vergroten. Hij keert op 8 april terug naar de Aarde.

 

 

 


De ERS-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    
Marcus Pontes

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics