NASA's maanplannen

De nieuwe maanrace

NASA lanceert twee maansondes
Cape Canaveral, 18 juni 2009 - Een Atlas-V raket heeft om 23.32u vanavond de Lunar Reconaissance Orbiter (LRO) en de LCROSS sondes op weg naar de maan gebracht. De LRO gaat een jaar lang de maan in kaart brengen en de LCROSS zal een lege rakettrap laten inslaan op de zuidpool. (zie onder) De LRO zal over vier dagen bij de maan aankomen.

Op de foto rechts is de raket onderweg naar het lanceerplatform. (alle foto's (c) NASA)

 

NASA test nieuwe maanauto
12 juni 2008 - Onderzoekers van de NASA hebben het chassis van een prototype van een maanauto getest. De auto is veel wendbaarder dan zijn voorganger omdat hij zes wielen heeft die elk een volledige cirkel kunnen draaien. Hierdoor kan de auto in elke richting rijden, bijvoorbeeld ook opzij. Dat maakt het makkelijker om los te komen als de wagen vast is gelopen in rul zand.

 

 

 

De NASA lanceert in 2008 tegelijk met de Lunar Reconnaissance Orbiter de LCROSS sonde (Lunar CRater Observation and Sensing Satellite) die naar water op de zuidpool van de Maan gaat zoeken. De rakettrap die de sonde vervoert zal inslaan op de Maan zodat LCROSS de vrijkomende stofwolk op water kan onderzoeken. Hierna zal men de sonde zelf ook laten neerstorten zodat astronomen vanaf de Aarde de tweede wolk kunnen onderzoeken.
Links vlak voor en rechts vlak na de inslag. LCROSS staat vooraan op de linkerfoto. (artistieke weergave:NASA)
2005-2021 Bureau de Toekomst HOME