Exoplaneten(2)

Exoplaneet vlakbij de Aarde ontdekt
10 oktober 2006 - Amerikaanse astronomen hebben met behulp van de Hubble telescoop en enkele Aardse telescopen een planeet ontdekt rond de ster epsilon Eridani. Deze staat op slechts 10,5 lichtjaar van de Aarde. De planeet is zo groot als Jupiter. Over een jaar kan de planeet waarschijnlijk direct waargenomen worden als hij dichter bij zijn ster staat. Epsilon Eridani is een ster in het sterrenbeeld Eridanus, vlak naast Orion en is met het blote oog te zien.


De Hubble telescoop

 

Hubble ontdekt supersnelle planeten
4 oktober 2006 - Amerikaanse astronomen hebben met de Hubble telescoop 16 mogelijke exoplaneten ontdekt. Vijf hiervan zijn zeker en vormen een nieuwe soort. Ze racen in amper een dag om hun ster. Ze worden daarom Ultra-Short-Period Planets (USPP's) genoemd. De planeten hebben allen een massa vergelijkbaar met die van Jupiter. Bijzonder aan deze ontdekking is dat ze gedaan zijn met de transit methode. Hierbij herkent men de aanwezigheid van een planeet door de afname van de helderheid van zijn ster als de planeet er precies voor langs beweegt. Tot nu toe zijn er slechts een paar planeten met deze methode ontdekt.
Pollux heeft een planeet
24 augustus 2006 - Astronomen van de sterrenwacht van Thüringen hebben een planeet ontdekt rond de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Het is voor het eerst dat een planeet is gevonden bij een ster die gemakkelijk met het blote oog te zien is.
Aardachtige planeet ontdekt
25 januari 2006 - Een internationaal team van astronomen heeft een Aardachtige planeet ontdekt bij een ster op maar liefst 20.000 lichtjaar afstand. De planeet heeft een massa van vijf en een half keer de Aarde. Het is er wel een beetje koud- ongeveer 220 graden onder nul! De planeet draait in tien jaar om zijn moederster. Deze zogenaamde rode dwergster bevindt zich in de buurt van het centrum van de melkweg en is vijf keer lichter dan de zon.
De ontdekking is gedaan met een groot aantal telescopen verspreid over de Aarde waaronder de Europese 1.54m telescoop van ESO in  La Silla ,Chili. Voor de ontdekking is de gravitatielenstechniek gebruikt. Hierbij wordt het licht van een ver verwijderd object versterkt door een ster of melkwegstelsel dat zich tussen het object en de Aarde bevindt. 
"De gravitatielenstechniek is waarschijnlijk de enige methode die momenteel in staat is om Aardachtige planeten te ontdekken. Dit is de meest op de Aarde lijkende planeet tot nu toe" aldus onderzoeker
Daniel Kubas van de ESO sterenwacht.
Artistieke weergave van de ijsplaneet OGLE-2005-BLG-390Lb met op de achtergrond de rode dwergster waar hij omheen draait.
© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME