Nieuwsarchief september 2005

28 september - NASA-chef : Shuttle, ISS blunders.
NASA directeur Michael Griffin heeft in een gesprek met USA Today gezegd dat de space shuttle en het ISS vergissingen waren. "Het is nu algemeen geaccepteerd dat dit niet de goede weg was" aldus Griffin. De vraag is nu wat dit betekent voor de toekomst van het shuttle programma.

27 september - Pluto sonde arriveert op de Cape.
Cape Canaveral - De New Horizons sonde is op Kennedy Space Center aangekomen voor de laatste tests. Op 11 januari zal hij naar Pluto vertrekken (zie ook agenda).

26 september - Nieuwe generatie GPS de lucht in.
Cape Canaveral - Een Delta-II raket heeft het eerste exemplaar van de tweede generatie GPS- satellieten gelanceerd. Het nieuwe type is nauwkeuriger en minder storingsgevoelig dan de huidige.
      
- Volgende week Chinese ruimtevlucht?
Beijing - Volgens Chinese media zou de volgende bemande ruimtevlucht met twee Taikonauten al volgende week van start kunnen gaan.

20 september - Missie Mars Express twee jaar langer.
Parijs - De ESA heeft de missie van de Mars Express sonde met twee jaar verlengd. Dit biedt de garantie dat het hele oppervlak met de hoge-resolutie stereocamera aan boord van de sonde in kaart gebracht zal worden.

19 september - NASA in 2018 naar de Maan.
Washington - De NASA heeft eindelijk haar toekomstplannen onthuld. In 2018 moet er weer een Amerikaan op de Maan landen. Het ruimteschip wat hiervoor gebruikt gaat worden, is een soort vergrote versie van de oude Apollo-capsule. Belangrijk verschil is dat er twee verschillende raketten gebruikt worden voor een Maan-missie.
LEES MEER/FOTO'S

15 september - Maleisiërs SMS-en voor eigen astronaut.

Kuala Lumpur - Maleisië gaat de ruimte in. De inwoners zullen zelf met een SMS-je kunnen kiezen welke landgenoot in 2007 aan boord van een Sojoez naar het ISS zal vertrekken. De Maleisische weten- schapsminister Jamaluddin kondigde enkele weken gelden zelfs aan dat zijn land in 2020 een astronaut naar de Maan wil sturen. Hoe een land met geen enkele ervaring in de ruimtevaart dit kunststukje wil bereiken zei hij er niet bij...

13 september - Katrina vertraagt lancering shuttle.
De lancering van de volgende space shuttle is met enkele maanden vertraagd. Dit komt doordat de fabriek in Louisiana die de externe brandstoftanks maakt, beschadigd is door de orkaan Katrina.

12 september - Volgende bemande Chinese vlucht in oktober.
De lancering van de tweede bemande Chinese ruimtevlucht is vervroegd en kan al vanaf 8 oktober plaatsvinden. De Shenzhou VI zal twee "taikonauten" in een baan om de Aarde brengen.

10 september - Progress brengt voorraden naar ISS.
Het Russische vrachtschip Progress-M 54 is zaterdag gekoppeld aan het Internationaal ruimtestation. De Progress leverde ruim twee en een half ton aan voedsel, brandstof en onderdelen af bij de bemanning van het ISS.

  9 september - SpaceX bouwt zeer zware raket.
De Amerikaanse firma SpaceX heeft alweer een nieuw type raket ontworpen, de Falcon-9. In de zwaarste versie van dit lanceervoertuig moet bijna 25 ton in een lage omloopbaan kunnen brengen. Hoewel zelfs de eerste Falcon-I nog gelanceerd moet worden, zegt SpaceX al één Falcon-9 verkocht te hebben aan de Amerikaanse regering.

     NASA directeur Griffin

 

 

 

 

 

 

 

    CEV met maanlander

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics