Nieuwsarchief november 2007

NASA onthult plan bemande Marsreis
Houston, 28 november - De NASA heeft op een conferentie een voorlopig plan voor een bemande Marsmissie onthuld. De reis zou in 2031 moeten beginnen en tweeŽnhalf jaar gaan duren. De astronauten zouden 500 dagen op Mars verblijven.
>Lees verder
Nieuwe ISS-module klaar voor gebruik
Washington, 27 november - De nieuwe Harmony-module van het ruimtestation is klaar voor gebruik. Afgelopen zaterdag voerden commandant Peggy Whitson en haar collega Dan Tani een ruimtewandeling uit om diverse kabels en leidingen aan te sluiten. Dit was het derde uitstapje sinds de laatste shuttlevlucht.
>Lees verder/FOTO's

Chinese ruimtewandeling volgend jaar
Beijing, 20 november - China zal in oktober volgend jaar tijdens haar derde bemande ruiimtevlucht een ruimtewandeling uitvoeren. Deze zal live op TV worden uitgezonden, zo meldden chinese media vandaag.
Astronauten verhuizen Harmony-module
Washington, 15 november - De drie ISS-astronauten hebben gisteren de nieuwe Harmony-module naar zijn definitieve plek verplaatst. Tijdens de volgende shuttle-vlucht zal het Europese Columbus-lab hieraan gekoppeld worden. Op 20 en 24 november volgen nog twee ruimtewandelingen om het werk af te maken.
Drukke tijden voor ISS-bemanning
Washington, 12 november - De drie astronauten in het ISS moeten hard werken om de voorbereidingen voor het koppelen van de Europese Columbus-module op tijd af te krijgen. Vrijdag voerden ze een ruimtewandeling uit om 40 kabels los te koppelen en vandaag verplaatsten ze het PMA-2 koppelstuk.
>Lees verder/FOTO's

Leidse studenten vinden exoplaneet
Leiden, 6 november - Drie studenten sterrenkunde van de Leidse universiteit hebben een exoplaneet ontdekt. De planeet, OGLE2-TR-L9, is even groot als Jupiter en draait in 2,5 dag om een zonachtige ster. De ster staat op zo'n 1500 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Kiel. De temperatuur op de planeet is meer dan 1000 graden.
Lees verder/FOTO
Shuttle veilig geland in Florida 
Washington, 7 november - De Discovery is vanavond om 19.01 geland op Kennedy Space Center in Florida. De shuttle was 15 dagen in de ruimte. Er was ook een Europeaan aan boord: ESA-astronaut Paolo Nespoli.
>Lees verder

Discovery op de terugweg
Washington, 3 november - De space shuttle Discovery is losgekoppeld van het ruimtestation ISS en is onderweg naar de aarde. Eerst maakte piloot George Zamka nog een rondje om het station voor het maken van foto's.
>Lees verder/FOTO's

Riskante ruimtereparatie succes
Washington, 3 november - Vanmiddag hebben twee Amerikaanse astronauten met succes het gescheurde zonnepaneel van het ISS gerepareerd. De operatie was riskant omdat er 120 Volt op het paneel staat en er scherpe randen aan zitten.
>Lees verder/FOTO's

 

 

 

 

 

 

 


De Harmony aan de robotarm

© 2005-2021 Bureau de Toekomst