Nieuwsarchief november 2005

Eerste foto's van Venus Express
Parijs, 28 november - De Venus Express sonde heeft als test voor de VIRTIS spectrometer een opname gemaakt van de Aarde en de Maan.
> Zie de foto op de Venus Express pagina.

Lancering Falcon-I uitgesteld
El Segundo (VS), 27 november - De lancering van de nieuwe Falcon-I raket van SpaceX is met minstens een week uitgesteld door een probleem met de vloeibaar zuurstoftank.

Maanplannen NASA in geldnood
Washington, 25 november - De plannen voor een bemande maanreis van de NASA dreigen grote vertraging op te lopen door geldgebrek. De Washington Post meldde gisteren dat het verbeteren van de veiligheid van de shuttle zes miljard extra kost. Extra geld van de regering valt niet te verwachten terwijl het stopzetten van het shuttleprogramma ook niet kan vanwege internationale afspraken over het voltooien van het ISS.
>Meer info over de shuttle-opvolger en de nieuwe raketten

Landing op astero´de toch gelukt!
Tokio, 20 november - De landing van de sonde Hayabusa op de astero´de Itokawa blijkt toch gelukt te zijn, zo liet het Japanse ruimtevaartbureau JAXA vandaag weten. Alleen is het niet gelukt een bodemmonster te nemen. Vrijdag volgt een tweede poging.

Vrijdag lancering Falcon-I
El Segundo (VS), 21 november - Na herhaaldelijk uitstel gaat vrijdag de eerste volledig commerciŰle raket de lucht in. De Falcon is de goedkoopste raket in zijn klasse en de firma SpaceX heeft grote plannen hiermee. De raket gaat een onderzoekssatelliet voor de Amerikaanse luchtmacht lanceren.
Voor meer details zie het artikel over ruimtetoerisme.

ESA gaat nauwer samenwerken met China
Beijing, 21 november - ESA directeur Jean-Jacques Dordain heeft afgelopen vrijdag een verdrag met China getekend dat de samenwerking op ruimtevaartgebied zal uitbreiden.

Landing op astero´de opnieuw mislukt
Tokio, 20 november - De landing van de sonde Hayabusa op de astero´de Itokawa is weer mislukt. De sonde naderde de planeto´de wel tot op enkele meters (zie close-up foto hiernaast), maar daarna werd het contact tijdelijk verbroken. Vrijdag wordt een nieuwe poging gewaagd.

Paul McCartney wekt astronauten
Washington, 14 november - De bemanning van het ISS is zondagochtend gewekt met een live optreden van Paul McCartney vanuit CaliforniŰ. Paul speelde de nummers "Good Day Sunshine" en "English Tea" voor de astronauten Bill McArthur en Valery Tokarev. Een primeur in de ruimtevaart.

Landing op planeto´de mislukt
Tokio, 13 november - Wat de eerste landing op een planeto´de in de geschiedenis had moeten worden is voorlopig mislukt. De Minerva lander had bodemmonsters moeten nemen van de planeto´de Itokawa maar heeft zijn doel gemist en is spoorloos. Nu zal geprobeerd worden het moederschip Hayabusa zelf te laten landen.

Rusland gaat China helpen met maanmissie
Beijing, 11 november - Rusland is bereid China te helpen met een maanmissie zo heeft het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau deze week aangekondigd.

Geslaagde baancorrectie ruimtestation
Washington, 10 november - De baan van het ISS is met acht kilometer verhoogd. Na een eerdere mislukte poging is de baancorrectie nu wel geslaagd. Op 7 december volgt een tweede ruimtewandeling.
Zie agenda.

Venus Express onderweg naar de avondster
Baikonoer, 9 november - Vannacht is de Europese Venus-Express sonde met succes gelanceerd. De sonde moet in april 2006 bij de planeet aankomen. Eerder was de lancering uitgesteld wegens vervuiling door isolatiemateriaal.
> Zie de Venus Express pagina.

Landing Japanse sonde op astero´de uitgesteld
Tokio, 7 november - .De landing van de Hayabusa sonde op de astero´de Itokawa is uitgesteld. Een test werd vandaag afgebroken nadat de navigatiecomputer afwijkende gegevens ontving.

China stuurt drie taikonauten de ruimte in
Peking, 4 november - China wil al begin 2007 een volgende ruimtevlucht met drie ruimtevaarders lanceren. Tijdens die vlucht zal ook een ruimtewandeling uitgevoerd worden. Hierna willen de Chinezen met twee raketten onderdelen van een ruimtestation lanceren.

Astronautensymposium met AndrÚ Kuipers
Op 19 november is een symposium met lezingen van Lodewijk van den Berg en AndrÚ Kuipers. 
>>Zie agenda.

Meetinstrument Mars Express werkt weer
Parijs, 3 november- De Planetary Fourier Spectrometer (PFS), een instrument waarmee de samenstelling van de Marsatmosfeer wordt onderzocht, werkt weer. Het apparaat veroorzaakte groot nieuws toen er in februari methaan op Mars mee werd ontdekt. Het was enkele maanden geleden uitgevallen.

 

ę 2005-2021 Bureau de Toekomst