Nieuwsarchief mei 2006

Europese deel ISS aangekomen op Cape Canaveral
Washington, 30 mei - De Europese laboratoriummodule Columbus van het internationaal ruimtestation is vanavond aangekomen in de VS. volgend jaar moet het met een shuttle gelanceerd worden.
>Zie foto hiernaast.

Sondes onderzoeken invloed zonnewind op Aarde
Washington, 25 mei - De John Hopkins universiteit gaat twee sondes voor de NASA bouwen die de interactie van de zonnewind en het aardmagnetisch veld gaan onderzoeken. Geplande lanceerdatum is 2012.

ESA verlengt missie zonnesonde
Parijs, 25 mei - De missie van de SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) wordt met twee jaar verlengd tot 2009, zo heeft de ESA bekendgemaakt.

Japanse satelliet spot Den Helder
Parijs, 19 mei - De Japanse ALOS satelliet heeft een radaropname gemaakt van Den Helder. ESA is betrokken bij de verwerking van de beelden van de satelliet.
>zie foto van de week

Blik in keuken controlecentrum marsrobots
Pasadena, 18 mei - Het Jet Propulsion Laboratory (JPL), het grondstation van onder andere Spirit en Opportunity en de Cassini-sonde, houdt dit weekend open huis. Te ver voor ons om langs te gaan, maar via hun site kun je een diashow ervan bekijken.
Lees verder/foto

Vlieg zelf over de Maan en de planeten in 3D
Washington, 17 mei -NASA heeft een computerprogramma op het internet gezet waarmee je zelf in 3D over de Aarde, de Maan en enkele planeten kunt vliegen.
>probeer het!

Botsing in de ruimte
Washington, 16 mei - NASA heeft het onderzoeksrapport gepubliceerd naar het mislukken van de DART sonde vorig jaar april. Nu blijkt dat deze op de satelliet is gebotst die hij tot op korte afstand had moeten naderen. DART was een experiment voor het testen van een automatische koppeling.

NASA lift mee op Indiase maansonde
Washington, 10 mei - De NASA heeft een overeenkomst met India getekend om twee experimenten mee te laten vliegen met de Chandrayaan-1 Maansonde die eind 2007 gelanceerd wordt.

Astronauten corrigeren baan ruimtestation
Washington, 9 mei - Na een eerdere mislukte poging is het de bemanning van het ISS nu wel gelukt om de baan van het station te verhogen. Zij gebruikten hiervoor  de motor van het Progress vrachtschip dat aan het ISS gekoppeld is. 

Venus Express bereikt definitieve baan
Parijs, 9 mei - De Europese Venus-Express sonde heeft zijn definitieve omloopbaan om de buurplaneet bereikt.
Klik op de foto hiernaast

Japan ziet af van bemande ruimtevaart
Washington, 8 mei - Japan heeft geen plannen voor een groot bemand ruimtevaartprogramma. Deze opmerkelijke uitspraak deed Japans minister van wetenschap en techniek Iwao Matsuda tijdens een toespraak in Washington. Tot voor kort was Japan nog bezig met de ontwikkeling van een eigen mini-shuttle.

Cassini ontdekt duinen op Titan
Pasadena, 4 mei - Op radaropnamen van de Cassini sonde zijn duinenrijen van wel 150 meter hoog en honderden kilometers lang ontdekt. Vermoed wordt dat ze uit waterijs of organisch materiaal bestaan

Fransen willen astero´de tegenhouden met een kleinere
Parijs, 2 mei - Twee onderzoekers van het Franse ruimtevaartbureau CNES hebben een plan bedacht om de Aarde te beschermen tegen inslagen van kometen en astero´den. Ze willen een kleine van 40 meter 'vangen' en gebruiken om een grotere van baan te doen veranderen. 
>Zie foto hiernaast.  

 

 


Columbus in het vrachtvliegtuig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Stop die astero´de!

ę 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics