Nieuwsarchief maart  2009

Shuttle veilig terug op aarde
Cape Canaveral 28 maart - De Discovery is vanavond om 20.15u veilig geland op Kennedy space center. De shuttle moest een rondje extra om de aarde maken vanwege slecht weer in Florida.
>>Lees verder/FOTO
Ruimtetoerist voor tweede keer vertrokken naar ISS
Baikonoer, 27 maart - De Amerikaanse ruimtetoerist Charles Simonyi is voor de tweede keer onderweg naar het ruimtestation. Hij vertrok met de Sojoez TMA-14 samen met commandant Gennady Padalka en Michael Barratt.
Europese GOCE satelliet gelanceerd 
Parijs, 17 maart - De GOCE-zwaartekrachtssatelliet is vandaag gelanceerd vanaf de Russische basis Plesetsk. De sonde gaat extreem nauwkeurige metingen aan het zwaartekrachtsveld van de aarde doen.
Shuttle gekoppeld aan ISS: zichtbaar in Nederland
Amsterdam, 17 maart - De Discovery is vanavond aan het ruimtestation gekoppeld. De komende dagen is het ISS goed vanuit Nederland te zien.
>>Lees verder
Discovery eindelijk vertrokken naar ISS
Washington, 16 maart - De Space shuttle Discovery is vannacht eindelijk vertrokken naar het ruimtestation. De lancering is een maand vertraagd, maar verliep desondanks volgens het boekje.
>>Lees verder/FOTO

Weken uitstel voor Lancering Herschell en Planck
Parijs, 13 maart - De lancering van de infraroodtelescoop Herschell en de astronomische satelliet Planck zijn enkele weken uitgesteld. eind maart zal de ESA een nieuwe datum bekendmaken. ESA wil extra tests doen na een recente software update.
Ruimtestation start met webcam
12 maart - Het ISS is nu ook met een webcam uitgerust. klik hier
Astronauten ISS schuilen voor ruimtepuin
Washington, 12 maart - De bemanning van het ruimtestation heeft uit voorzorg tien minuten in de Sojoez doorgebracht. Een deel van een afgedankte satellietmotor dreigde in botsing te komen met het station. De mogelijke botsing werd te laat ontdekt om het ISS te laten uitwijken.
Lancering Discovery vertraagd door gaslek
Washington, 11 maart - De lancering van de space shuttle is toch weer uitgesteld door een gaslek in een waterstofontluchtingsleiding.
>>Lees verder/FOTO

Kepler telescoop gaat exoplaneten zoeken
Washington, 7 maart - een Delta II raket heeft vannacht de Kepler ruimtetelescoop gelanceerd. Deze is speciaal gebouwd voor het zoeken van exoplaneten zo klein als ...
>>Lees verder/FOTO

Shuttle lancering dag vervroegd
Washington, 5 maart - De lancering van de space shuttle Discovery is nu op 11 maart. Het probleem met de regelventielen is opgelost. Vrijdagavond wordt de ...
>>Lees verder/FOTO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics