Nieuwsarchief januari/februari 2005

25 februari - Toch leven op Mars?
Noordwijk - Volgens prof. Formisano leven er vrijwel zeker bacteriŽn op Mars. Dit verklaarde hij vandaag op de slotdag van de Mars Express Science Conference. Hij is onderzoeksleider van het team dat grote hoeveelheden methaan en formaldehyde in de Marsatmosfeer ontdekte. De metingen werden verricht met de Mars Express van de ESA. 

16 februari - Missie SMART-1 verlengd.
De ESA heeft besloten om de missie van de eerste Europese maansonde SMART-1 met een jaar te verlengen. De sonde draait in een baan om de maan en is de eerste Europese sonde die wordt aangedreven door een ionenmotor.

                   - Lancering zonnezeil uitgesteld.
Rusland heeft de lancering van de Cosmos 1 satelliet uitgesteld tot april. De satelliet moet een zonnezeil gaan testen. De lancering vindt plaats in opdracht van de Amerikaanse Planetary Society, bekend van Carl Sagan. Een eerdere poging in 2001 mislukte.

12 februari - Nederlandse klotssatelliet gelanceerd.

Om 22.03 uur Nederlandse tijd is vanaf Kourou met succes de nieuwe versie van de Ariane-5 raket gelanceerd. Aan boord was de Nederlandse Sloshsat satelliet die als eerste het gedrag van vloeistoffen in de ruimte gaat onderzoeken. Dit is belangrijk voor het ontraadselen van het onverwacht uitvallen van satellieten. De ESA heeft ook een belangrijk succes geboekt met deze lancering nadat de eerste proefvlucht van deze nieuwe, zwaardere raket mislukt was.

10 februari - Russen tonen nieuw ruimteschip

Rusland heeft aangekondigd een model op ware grootte van het nieuwe Clipper ruimteschip te zullen tonen op de Paris Air Show van 13 tot 19 juni. Deze opvolger van de gerenommeerde Sojoez is herbruikbaar en kan zes personen vervoeren. tekening 

9 februari - Groen licht voor ESA's Marsradar.

De ESA heeft besloten om in de eerste week van mei de radar-antenne aan boord van de Mars-express uit te vouwen. De Mars-satelliet zan dan voor het eerst de rode planeet met behulp van radar in kaart brengen. De ontplooiing van de antenne is uitgesteld omdat gevreesd werd dat hierbij de antenne of de overige instrumenten van de Mars-express beschadigd zouden worden.

24 januari - Reparatie Hubble geschrapt.

De toekomst van de  Hubble ruimtetelescoop hangt aan een zijden draadje 
nu de Amerikaanse regering geweigerd heeft de financiering van de reparatie 
en
vernieuwing van de telescoop goed te keuren.

20 januari -  Meteoriet gevonden op Mars.

De rijdende robot Opportunity heeft op Mars een meteoriet gevonden.
Dit hebben NASA wetenschappers bevestigd.

*   *   *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics