Nieuwsarchief februari 2020

SpaxeX Starship prototype ontploft tijdens druktest
29 februari 2020 - Voor de tweede keer is een Starship prototype van SpaceX ontploft tijdens een druktest met vloeibare stikstof. De test was op het terrein van SpaceX in Boca chica (Texas). Op de video is te zien dat de onderkant van de tank het begeeft.
Exoplaneet met regenwolken kan bewoonbaar zijn
20 februari 2020 - De planeet, K2-18b genaamd, is 124 lichtjaar van ons vandaan en is 2,6 maal zo groot als de Aarde. Vorig jaar ontdekten astronomen wolken van water in de  waterstofrijke atmosfeer, een primeur voor zo'n kleine planeet. Nu heeft een onderzoeksteam in het Verenigd Koninkrijk berekend dat de planeet inderdaad een waterwereld zoals de aarde kan zijn.
Japan gaat bodemmonster van Marsmaan Phobos ophalen.

20 februari 2020 -De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA gaat in 2024 een ruimtesonde naar de Marsmaan Phobos sturen. De Martian Moons Exploration missie (MMX) moet 
de eerste ruimtesonde in de geschiedenis worden die een retourtje Mars gaat maken. 
De MMX gaat gedurende drie jaar een gedetailleerde kaart van de beide Marsmanen, Phobos en Deimos, maken en in 2030 een bodemmonster van tien gram naar de aarde terugbrengen.
Video

De MMX sonde (foto JAXA)

Juno vindt geen oplossing voor Jupiters water mysterie.
18 februari 2020- NASA's Juno sonde heeft het watergehalte in de atmosfeer van Jupiter gemeten. Slechts 0,25 procent van de de atmosfeer blijkt uit water te bestaan. Dat is meer dan  de Galileo sonde in 1995 had  gemeten. Deze vond een hoeveelheid die tien keer minder was verwacht. Het verschil kan nog niet verklaard worden.
Solar Orbiter gelanceerd voor onderzoek naar polen van de zon.

10 februari 2020 - Een Atlas V raket heeft vanaf Cape Canaveral de Solar Orbiter richting de zon gelanceerd. Deze ruimtesonde van de ESA zal, in samenwerking met de NASA, voor het eerst foto's nemen van de poolgebieden van de zon.

Compositiefoto van de Solar Orbiter bij de zon (foto ESA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics