Nieuwsarchief december 2006

Telescoop voor exoplaneten gelanceerd
Baikonoer, 28 december - De Frans-Europese COROT satelliet is met succes gelanceerd door een Sojoez-2 raket. Deze ruimtetelescoop is de eerste die planeten gaat opsporen bij andere sterren en onderzoek gaat doen naar de inwendige structuur van sterren.
>Lees verder/foto
Swift ontdekt nieuw soort zwart gat 
Washington, 24 december - De Swift astronomische satelliet van de NASA heeft een nieuw proces ontdekt waardoor zwarte gaten kunnen ontstaan. Het blijkt dat een ster ook "rustig" in elkaar kan storten tot een zwart gat zonder dat daarbij een supernova explosie optreedt. Daarmee staan de huidige theoriŽn op hun kop.
Discovery toch in Florida geland
Washington, 22 december - De space shuttle Discovery is om 23.32 uur na uitstel van een paar uur toch op Kennedy Space Center geland. Na een missie van dertien dagen volgde een landing volgens het boekje. De shuttle bracht de ESA astronaut Thomas Reiter terug die een half jaar in het ISS heeft gewerkt.
Slecht weer maakt landing shuttle problematisch
Washington, 21 december - Voor het eerst in 25 jaar zal de Discovery misschien op de basis White sands in New Mexico moeten landen. Zowel in Florida als op Vandenberg is de weersverwachting te slecht om te landen. 
>Lees verder

Extra ruimtewandeling vertraagt shuttle landing
Washington, 19 december - De astronauten van de Discovery hebben zojuist een extra ruimtewandeling voltooid om een vastzittend oud zonnepaneel in te klappen. De operatie is geslaagd maar hierdoor is de landing van de shuttle met een dag uitgesteld tot vrijdagavond.
>Lees verder/foto
Google gaat NASA materiaal op internet zetten
Washington, 18 december - De NASA heeft een bijzonder contract gesloten met Google. De internetfirma gaat grote hoeveelheden foto's en ander materiaal van de NASA via haar site beschikbaar maken. Zo moet iedereen binnenkort een virtuele vlucht over het oppervlak van de maan over door de canyons van Mars kunnen maken.
Cassini ontdekt enorme bergen op Titan
Pasadena, 13 december - De Cassini sonde heeft op Titan de grootste bergen tot nu toe ontdekt.
>Zie de foto op de nieuwe Titan pagina

Eerste ruimtewandeling geslaagd
Washington, 13 december - De eerste Zweedse astronaut Christer Fuglesang heeft samen met een Amerikaanse collega een nieuwe draagbalk gemonteerd aan het ruimtestation ISS. Er volgen nog twee ruimtewandelingen.
Shuttle gekoppeld aan ruimtestation
Washington, 12 december - De Discovery is aangekomen bij het ISS. Eerder had de bemanning het hitteschild geÔnspecteerd en in orde bevonden. De astronauten gaan nu ruimtewandelingen maken om de zonnepanelen die tijdens de vorige vlucht zijn gemonteerd, aan te sluiten.
Discovery onderweg naar ISS
Washington, 10 december - Vannacht is de shuttle Discovery vertrokken naar het ruimtestation ISS. voor het eerst sinds de Columbia-ramp in 2003 is er weer een shuttle in het donker gelanceerd.
Lancering telescoop voor exoplaneten uitgesteld
Baikonoer, 8 december - De lancering van de Franse Corot ruimtetelescoop is uitgesteld tot 27 december in verband met een brandstoflek in de bovenste trap van de Sojoez raket. De Corot gaat onder andere planeten opsporen bij andere sterren.
Lees verder/foto
NASA ontdekt stromend water op Mars
Washington, 6 december - Op foto's van de Mars Global Surveyor is volgens de NASA stromend water te zien. 
>Foto
NASA onthuld details maanplannen
Washington, 5 december - De NASA heeft bekend gemaakt dat ze in 2020 weer astronauten op de Maan willen laten landen. Dat is twee jaar later dan eerder gepland. Ook komt er een permanente basis bij een van de polen van de Maan. 
Zware tegenslag voor Chinese ruimtevaart
Beijing, 3 december - De nieuwste en grootste Chinese televisiesatelliet Sinosat 2 is total-loss. Na een geslaagde lancering weigerden zowel de antennes als de zonnepanelen om open te klappen, waardoor de satelliet waardeloos is geworden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinosat2
Sinosat-2

© 2005-2021 Bureau de Toekomst