Nieuwsarchief april 2005

30 april - Nieuwste panorama van Mars
De marsrobot Spirit heeft een nieuwe panoramafoto naar de Aarde gestuurd.  download foto (234KB)

29 april - Lancering Shuttle verzet naar juli.
De nieuwe NASA directeur Griffin heeft vandaag aangekondigd dat de lancering van de space shuttle Discovery met twee maanden is uitgesteld. Er is meer tijd nodig voor onderzoek naar de risico's van ijsbrokken voor het hitteschild en het oplossen van enkele andere problemen. Dit betekent dat ook de vlucht van ESA-astronaut Reiter twee maanden opschuift. Zie ook Agenda en Archief (29 maart-foto).

26 APRIL - Botsing in de ruimte.
Het mislukken van de DART testmissie (zie 16 april) blijkt te zijn veroorzaakt doordat het  mini-ruimtescheepje op de doelsatelliet is gebotst.

25 april - ISS bemanning veilig geland.
Afgelopen nacht is de afgeloste ISS-bemanning geland inclusief ESA astronaut Roberto Vittori. >foto hiernaast.

24 april - Hubble bestaat 15 jaar : nieuwste foto's.
Ter gelegenheid van deze verjaardag twee prachtige foto's van de Adelaarsnevel.   >meer

             - Snellere opvolging shuttle na 2010?
Washington - John Marburger, directeur wetenschaps- en techniekbeleid van de Amerikaanse regering, heeft gezegd dat de CEV (Crew Exploration Vehicle) sneller klaar kan zijn. Deze opvolger van de shuttle zou pas in 2014 gaan vliegen, maar er zouden interne NASA middelen zijn om dit te versnellen.

21 april NASA stelt lancering shuttle uit.
De lancering van de space shuttle Discovery is met een week uitgesteld tot 22 mei.

20 april - Asteroïdengordel bij andere ster ontdekt.
Geen tweede aarde zoals gemeld op 14 april maar toch een primeur: NASA's Spitzer ruimtetelescoop heeft een asteroïdengordel bij andere ster ontdekt. Deze is 25 maal omvangrijker dan die van onze zon en zou als een tweede melkweg aan de hemel oplichten.

17 april - Nieuwe bemanning bij ISS aangekomen. 
De nieuwe bemanning voor het ISS is omhelst door hun voorgangers in het ISS nadat ze met succes waren gekoppeld. De Italiaan Vittori gaat acht dagen experimenten uitvoeren. Zie ook 15 april.

16 april - Marsrobot moet voorwiel uitlijnen.
De stuurmotor van het rechter voorwiel van het Marswagentje Opportunity is vastgelopen. Hierdoor staat het wiel zeven graden scheef. Mocht dit niet opgelost kunnen worden, dan zal het karretje nog  wel kunnen blijven rijden.

             -  DART sonde mislukt.
Vrijdag lanceerde de NASA de DART testmissie. Dit mini-ruimtescheepje moest automatische naderings- en koppelingstechnieken gaan testen. Door onbekende oorzaak verbruikte het teveel brandstof waardoor de test op 90 meter van het doel werd afgebroken.

             - Op afstand bediende robot in gebruik.
Een primeur voor de robotarm ROKVISS: deze experimentele arm is voor het eerst direct vanaf de Aarde in real-time bestuurd. De vijftig centimeter grote arm is op een paneel van het ISS gemonteerd. Gedurende één jaar zal de arm in de ruimte getest worden.

15 april - Italiaan naar ISS vertrokken.
Baikonoer - Afgelopen nacht is de Italiaanse ESA-astronaut Roberto Vittori naar het ISS vertrokken voor zijn tiendaagse "Eneide" missie. Samen met de Amerikaan Phillips en de Rus Krikalev, die de huidige ISS bemanning gaan aflossen vertrok hij met een Sojoez raket naar het ruimtestation. (zie foto hiernaast)

14 april - Tweede Aarde ontdekt!?
De NASA heeft  aangekondigd op 20 april een ontdekking van de Spitzer telescoop bekend te zullen maken. Uit de tekst valt op te maken dat het wel eens zou kunnen gaan om een Aarde-achtige planeet bij een andere ster!

13 april - Nieuwe  Sojoez; Europees-Russisch contract.
Moskou- maandag jl. Arianespace en Roskosmos hebben een contract getekend voor de bouw van een lanceerplatform voor de Sojoez in Kourou. Ook gaan de twee ruimtevaartorganisaties samenwerken bij de verdere ontwikkeling van een nieuw type Sojoez: de Sojoez 2-1b. De eerste lancering hiervan is in 2008.

12 april - Yuri Gagarin "jarig".
Vandaag precies 44 jaar geleden maakte Yuri Gagarin de eerste ruimtevlucht in de geschiedenis!

11 april - Rusland stuurt 2 toeristen naar ISS.
Moskou - Anatoly Perminov, directeur van het ruimtevaartbureau Roskosmos, heeft aangekondigd in 2006 en in 2007 een toerist naar het ISS te willen vliegen. Één is een Japanner de tweede is nog niet bekend. Overigens moeten de andere deelnemers in het ISS nog toestemmen.

8 april - Discovery op platform aangekomen.
Na bijna een dag vertraging onder andere door een probleem met de installatie die de shuttle horizontaal op de crawler moet houden, is de Discovery aangekomen op platorm 39B.
                                        FOTO

7 april - Discovery kruipt naar lanceerplatform.
Cape Canaveral - De space shuttle Discovery is als alles goed is gegaan afgelopen nacht op platform 39B aangekomen. In de isolatie van de externe brandstoftank is een haarscheurtje ontdekt, maar volgens de NASA is reparatie niet nodig.
                                        Foto van shuttle op de crawler.

6 april - Missie Marsrobots verlengd.
Washington - De NASA heeft een verlenging van de missie van de robots Spirit en Opportunity met anderhalf jaar goedgekeurd. Ze zullen nu tot september 2006 actief blijven. "We gaan zoveel mogelijk voordeel uit ze halen als we kunnen" aldus project manager Jim Erickson. 

5 april - Nieuw gedeelte van Titan in beeld.
Op de laatste Cassini foto is niet eerder gezien gebied in beeld gebracht.
Zie foto van de week.

1 april - Discovery klaar voor vertrek naar lanceerplatform.
Cape Canaveral - De space suttle Discovery staat klaar op de "Crawler" om naar platform 39B 
vervoerd te worden. Dit zal maandag 4 april gebeuren. (en dit is géén grap)

 

 

 

 

 

 


    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roberto Vittori (foto ESA)

 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics