STS 117 Atlantis

Atlantis geland in CaliforniŽ
22 juni 2007 - De space shuttle is vanavond om 21.49u geland op Edwards Air Force Base in CaliforniŽ. Vanwege aanhoudende regen op de cape moest Atlantis uitwijken naar Edwards.

 

 

 

 

alle foto's (c) NASA

Computerstoring ISS verholpen
Washington, 16 juni - De computerstoring aan boord van het international ruimtestation is opgelost. Vier van de zes computers werken weer, de overige twee gaan met de shuttle terug naar de aarde om vervangen te worden. De oorzaak zat in twee schakelaars. Door bedrading om te leiden is het probleem n a twee dagen speuren verholpen.
Reparatie hitteschild shuttle geslaagd
15 juni 2007 - Astronaut Danny Olivas heeft zojuist de reparatie van een isolatiedeken op de linker baancorrectiemotor van de Atlantis voltooid. Een hoekje van de deken was tijdens de lancering losgeraakt. Op de foto rechts maakt hij een foto aan het begin van de klus.
Astronauten gaan hitteschild shuttle repareren
12 juni 2007 - De Atlantis blijft twee dagen langer in de ruimte om de schade aan het hitteschild van de shuttle te repareren. Wanneer de extra ruimtewandeling hiervoor gaat plaatsvinden is nog niet bekend. Eerder vandaag hebben de astronauten tijdens de eerste ruimtewandeling de nieuwe zonnepanelen uitgevouwen (zie de foto hiernaast). Morgen (woensdag) vindt de tweede ruimtewandeling plaats.
Shuttle gekoppeld aan ruimtestation 
10 juni 2007 - De space shuttle Atlantis is vanavond gekoppeld aan het ruimtestation ISS. Om even voor half twaalf werd het luik geopend en konden de bezoekers omhelsd worden.
NASA: schade hitteschild shuttle "geen probleem"
10 juni - De NASA vind de schade aan het hitteschild geen probleem. Bij de inspectie door de bemanning van de Atlantis bleek een isolatiedeken linksachteraan de shuttle dubbel te zitten waardoor er een gat van 10 cm is ontstaan. Zie de foto hiernaast.
Atlantis onderweg naar ISS
Washington, 9 juni - De space shuttle Atlantis is  vannacht volgens schema om 1.38 uur gelanceerd. Zondagavond om 21.33 uur zal de shuttle aan het ISS koppelen. De bemanning van de Atlantis gaat nieuwe zonnepanelen aan het station monteren.
Ontploffingsgevaar dreigt voor shuttle
6 juni 2007 - Er bestaat gevaar dat een van de tanks met inert gas aan boord van de shuttle kan ontploffen. Dit blijkt uit een veiligheidsmemo dat aan het personeel op de Cape is verstuurd. Elke shuttle bevat 24 tanks met stikstof- of heliumgas om de brandstof van de stuurraketten onder druk te houden. Door veroudering blijken ze niet veilig meer. "De tanks kunnen bij normale druk ontploffen", aldus de memo. De tanks waren ontworpen voor een levensduur van tien jaar. Desondanks vindt shuttle directeur Wayne Hale dat de lancering vrijdagnacht gewoon door kan gaan.
Drie maanden vertraging voor shuttle
11 april 2007 - De shuttle Atlantis wordt niet voor 8 juni gelanceerd. De NASA heeft besloten de externe brandstoftank te repareren en niet te vervangen. Er zitten 2660 gaten in het isolatieschuim veroorzaakt door een hagelbui.
Hagelbui beschadigt tank shuttle - lancering maand uitgesteld
27 februari 2007 - Een hagelbui met stenen tot vijf centimeter groot heeft de externe tank van de shuttle beschadigd. De NASA heeft besloten  om de shuttle terug te halen naar de hangar voor reparatie. De lancering is hierdoor uitgesteld tot eind april.


De bovenkant van de beschadigde brandstoftank


Het losgeraakte hitteschild


 

 

 

 

 Lift-off voor Atlantis ! 

© 2005-2021 Bureau de Toekomst HOME