Angara raket (Rusland)

Lancering Angara A5 slechts gedeeltelijk gelukt
28 december 2021 - De derde testvlucht van de Angara A5 raket is slechts gedeeltelijk gelukt. De motor van de derde trap moest drie keer starten, maar hield er na de eerste keer mee op waardoor de ballast lading in een lage parkeerbaan is terechtgekomen. Verwacht wordt dat deze lading binnenkort op aarde zal terugvallen. 
Op 22 december 2014 werd de zware Angara A5 raket voor het eerst succesvol gelanceerd. Oorspronkelijk stond de eerste lancering voor eind 2006 gepland. 

Rechts: Angara A5 raket op het lanceerplatform.

 

De Angara-raket is een modulaire raket met een eerste trap met een kerosine/vloeibare zuurstof motor, en een tweede trap met een vloeibare waterstof/vloeibare zuurstof aandrijving. Er komen drie versies: zonder, met twee of met vier boosters.
Deze raket kan in de zwaarste versie maar liefst 26 ton in een lage omloopbaan brengen, en is daarmee nog zwaarder dan de Proton. De Angara moet dan ook te zijner tijd de Proton opvolgen en was bedoeld om het  ruimteveer Klipper te gaan lanceren. Dit ruimteveer is echter nooit gebouwd door geldgebrek. Groot voordeel vergeleken bij de Proton is dat de Angara veel milieuvriendelijker is.


Rechts: Tekening van de Angara A-3

 

 


Angara A-3

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

2005-2021 Bureau de Toekomst

Web Analytics