SPACENEWS NL logo
Dit is een testpagina!

 

 

 

Ruimtevaart: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen.

Gaslek vertraagt shuttle lancering opnieuw
Washington, 17 juni - De lancering van de space shuttle is uitgesteld tot 11 juli. Bij het vullen van de waterstoftank trad opnieuw een lek op in de spuileiding. De Endeavour moet nu een maand wachten omdat de stand van de zon anders...
>Lees verder/FOTO's

Tiener geraakt door meteorietinslag
Amsterdam, 13 juni - Gerrit Blank, een veertienjarige Duitse jongen, is gewond geraakt aan zijn hand door een meteoriet zo groot als een erwt. Hij was op weg naar school toen dit gebeurde. Deze extreem zeldzame gebeurtenis is pas de tweede keer in de geschiedenis dat een mens door een meteoriet geraakt wordt.
Shuttle lancering verschoven naar woensdag
Washington, 13 juni - De lancering van de shuttle  is minstens vier dagen uitgesteld door een lek in een waterstof spuileiding. Dit probleem veroorzaakte ook al vertraging bij de vorige shuttlevlucht.
Spirit zit vast op een rotsblok op Mars
Pasadena, 4 juni - Het Marswagentje Spirit blijkt vast te zitten op een rots. Dat is duidelijk te zien op foto's die Spirit van zijn onderkant heeft gemaakt. 
>Lees verder/FOTO

Rusland toch verder met ruimtetoerisme
Moskou, 3 juni - Rusland blijft toeristen in de ruimte brengen, ondanks een eerder aangekondigde stop vanaf 2010. Dit melden Russische media vandaag. De Canadese directeur van het Cirque du Soleil zou de volgende passagier zijn.
Vuurbol gezien: meld het!
Amsterdam, 1 juni - Elke zomer krijgt spacenews.nl regelmatig meldingen van bezoekers dat ze een helder verschijnsel aan de hemel hebben gezien dat ze niet kunnen verklaren. Vaak zijn dit heldere meteoren. Als u zo iets gezien heeft, kunt u dit melden bij de werkgroep meteoren van de KNVWS. Zie ook de links pagina.
Bemanning ISS uitgebreid naar zes leden
Moskou, 29 mei  - De Sojoez TMA-15 is vanmiddag om 14.34u feilloos gekoppeld aan het ruimtestation. Om 16.14 u werd het luik geopend en werden Frank de Winne en zijn collega's welkom geheten door de al aanwizige ISS bemanning.
>Lees verder/FOTO
Frank de Winne vertrokken naar ruimtestation
Baikonoer, 27 mei - Rusland heeft vanmiddag de Sojoez TMA-15 gelanceerd. Aan boord de Belgische astronaut Frank de Winne die als eerste Europeaan commandant van het ISS zal worden.
>Lees verder/FOTO

Atlantis veilig geland in CaliforniŽ
Washington, 24 mei - De space shuttle is vanmiddag om 17.39u geland op Edwards Air force base. De shuttle is 13 dagen in de ruimte geweest.
Shuttle landt vanavond
Washington, 24 mei - De shuttle Atlantis zal hoe dan ook vanavond landen. Als het weer goed is om 17.48 op Kennedy space center, anders op Edwards Air force base in CaliforniŽ.
Rusland wil zijn ISS modules houden
Moskou, 22 mei - Rusland wil zijn gedeelte van het ruimtestation houden nadat dit wordt afgedankt. Dat hebben vertegenwoordigers van de Russische ruimtevaartindustrie tegen de BBC gezegd. De Amerikanen zijn niet blij met dit plan want het zou problemen opleveren...
>Lees verder
Slecht weer vertraagt landing shuttle
Washington, 22 mei - De voor vandaag geplande landing van de space shuttle Atlantis is wegens slecht weer in Florida uitgesteld tot morgen. De landing is nu zaterdag om 15.16u.
Spaceship Two in december klaar
Amsterdam, 21 mei - Het testen van de motor van Spaceship Two, waarmee Virgin Galactic toeristen in de ruimte wil brengen, is voltooid. Dat zei directeur Richard Branson onlangs op een conferentie. Het ruimteschip zal in december klaar zijn, waarna de testvluchten beginnen.
ESA heeft zes nieuwe astronauten
Parijs, 20 mei - De ESA heeft vandaag zes nieuwe astronauten aan de pers voorgesteld. Ze zullen in september met hun basistraining van anderhalf jaar beginnen. Er is ťťn vrouw...
>Lees verder/FOTO

Reparatie Hubble met succes voltooid
Washington, 18 mei - De vijfde en laatste ruimtewandeling door de astronauten van de shuttle Atlantis is geslaagd. Zij vervingen accu's, sensoren en isolatiedekens van de Hubble telescoop. De dekens hadden gisteren vervangen moeten worden maar daar was toen geen tijd meer voor door de problemen met de vastzittende bout.
Ruimtewandeling loopt uit door tegenslag
Washington, 17 mei - De vierde ruimtewandeling van de shuttle bemanning kon niet geheel voltooid worden door een vastzittende bout van een handrail. Astronaut Mike Massimino moest de handgreep met geweld lostrekken. Hierdoor liep de klus uit tot ruim acht uur en kon niet al het geplande werk afgemaakt worden. 

Tweede ruimtewandeling grotendeels geslaagd
Washington, 15 mei - De tweede fase van de reparatie van de Hubble is vrijwel geheel geslaagd. Een set van twee gyroscopen kon niet door een nieuwe vervangen worden omdat deze niet goed paste. Daarom is een opgeknapt oud exemplaar hiervoor gebruikt.
>>Lees verder/FOTO

Lancering Herschel en Planck succes
Kourou, 15 mei - De infrarood telescoop Herschel en de astronomische satelliet Planck zijn onderweg naar hun positie op anderhalf miljoen kilometer van de aarde. De twee instrumenten hebben inmiddels hun eerste signalen naar de aarde verzonden.
>>Lees verder/FOTO


Elke dag nieuwe foto

laatst vernieuwde pagina:
Mars

Exoplaneten
stand: 353

Lancering shuttle
11 juli 

50 jaar ruimtevaart: evenementenlijst

Live positie ISS - 
gratis kalender

ruimtespel