Ruimtevaart: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen.

Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.  (groter scherm:F11)
Bookmark and Share  

Solar Orbiter gelanceerd voor onderzoek naar polen van de zon.
10 februari 2020 - Een Atlas V raket heeft vanaf Cape Canaveral de Solar Orbiter richting de zon gelanceerd. Deze ruimtesonde van de ESA zal, in samenwerking met de NASA, voor het eerst foto's nemen van de poolgebieden van de zon.

Compositiefoto van de Solar Orbiter bij de zon (foto ESA)

Maanreiziger zegt datingshow af.
30 januari 2020 -
De Japanse miljardair Yusaku Maezawa heeft zich teruggetrokken uit de reality show waarmee hij op zoek zou gaan naar een vriendin om hem te vergezellen op een reis rond de maan aan boord van SpaceX's Starship. Hij heeft geen reden opgegeven.
Test reddingssysteem Dragon ruimteschip succes 

19 januari 2020 - SpaceX heeft zondag met succes een Falcon 9-raket gelanceerd voor de "in-flight abort-test" van hun Crew Dragon-ruimtevaartuig. Tijdens de onbemande vlucht startte de Dragon zijn motoren en ontsnapte zo aan de Falcon raket, die even later, zoals gepland, explodeerde.
De Dragon landde even later veilig in zee.


Het moment waarop de Dragon loskomt van de raket.
Japanse miljardair zoekt vrouw voor maanreis 

18 januari 2020 - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa gaat meedoen aan een reality-tv datingspel met een maanreis als prijs. Hij heeft een vlucht geboekt op het Starship ruimteschip van SpaceX voor een reis rond de maan die al in 2023 begint. Vrouwen die met hem mee willen moeten ouder dan 20 zijn, geïnteresseerd zijn in ruimtevaart en wereldvrede.

Spaceship Two ontploft tijdens testvlucht
Amsterdam, 31 oktober 2014 - Het ruimtevliegtuig Spaceship Two van Virgin Galactic is vandaag tijdens een testvlucht ontploft en neergestort. Een van piloten is omgeko- men, de ander ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De explosie trad op enkele seconden nadat de motor was gestart. Dit gebeurt na het loslaten van Spaceship Two door het draagvliegtuig op 20 km hoogte.
Voorrondes sterrenkundeolympiade geopend
Amsterdam, 2 april - De voorrondes van de Sterrenkunde Olympiade zijn geopend. Tot 1 mei kunnen scholieren uit de bovenbouw van havo/vwo meedoen door de vragenlijst  in te vullen. De beste twintig gaan in juni naar de finale in Groningen. Hoofdprijs: een reis naar de observatoria op de Canarische Eilanden!
NASA
bestelt opblaasbaar ruimtestation

Washington, 11 januari 2013 - De NASA heeft een contract van $17.8 miljoen gegund aan Bigelow Aerospace voor het leveren van een opblaasbare module die aan het ISS gekoppeld zal worden. Bigelow wil met dit soort modules in de toekomst een ruimtehotel bouwen.
Europese Maanlander gaat niet door
19 augustus - Het Lunar Lander project van de ESA is van tafel. Duitsland heeft zich uit het project teruggetrokken, nadat eerder al Frankrijk, Italië en Groot-Britannië er geen geld in wilden steken. De sonde had bij de zuidpool van de maan moeten landen.
Russische Proton-raket faalt opnieuw
Moskou, 7 augustus - De lancering van een Russische en een Indonesische communicatiesatelliet is mislukt. Doordat de bovenste rakettrap, de Breeze M, al na 7 seconden stopte, zijn de twee satellieten in een verkeerde baan terechtgekomen.
UPDATE: de storing is waarschijnlijk veroorzaakt door een defect in een brandstofleiding.

Foto van Curiosity tijdens Marslanding!
Pasadena, 6 augustus - De Marswagen Curiosity is veilig geland op de rode planeet. Tijdens de afdaling lukte het om met de Mars Reconaissance Orbiter (MRO) een foto van de sonde aan de parachute te maken.
Lees verder/FOTO's/VIDEO
André geland, maar kan amper lopen
Amsterdam, 2 juli - André Kuipers is gisterochtend veilig geland in Kazachstan en alweer herenigd met vrouw en kinderen in Houston. "Ik voel me niet al te goed (...) lopen is bijna onmogelijk", vertelde hij in een mini-interview vlak na de landing.
Landing André Kuipers live op TV te zien
Amsterdam, 22 juni - De NOS zendt de landing van André Kuipers op de Kazachstaanse steppe live op Nederland 1 uit. Het is voor het eerst dat een landing van een Soejoez ruimteschip live op de Nederlandse televisie is. De uitzending is op zondag 1 juli van 9.30u tot 10.30 u .
Lees meer op de André Kuipers pagina
Shenzou 9 gekoppeld aan Chinees ruimtestation
Beijing, 18 juni - Het Shenzou 9 ruimteschip is vanochtend automatisch gekoppeld aan het Chinese ruimtestation Tiangong-1. De drie ruimtevaarders gingen enkele uren later het station binnen. 
Lees verder/FOTO's
China vervroegd lancering naar ruimtestation
Beijing, 9 juni - China heeft de lancering van de bemande Shenzou 9 vervroegd naar half juni. Vandaag werd de LM-2F raket naar het lanceerplatform gereden. De bemanning, waaronder voor het eerst een vrouw, zal voor het eerst koppelen met China's ruimtestation Tiangon-1.
Lees verder/FOTO
Dragon gekoppeld aan ISS

Amsterdam, 25 mei - Een historisch moment: Het commerciële ruimtevrachtschip, de Dragon, is vanochtend gekoppeld aan het ruimtestation ISS. De astronauten Don Pettit en André Kuipers koppelden de Dragon met behulp van een robotarm aan het station.
Lees verder/FOTO
Dragon naar ISS vertrokken
Cape Canaveral, 22 mei - Het Dragon ruimtevrachtschip van SpaceX is vanochtend gelanceerd naar het ISS. De zonnepanelen zijn met succes uitgevouwen en de komende dagen zullen er nog diverse tests worden uitgevoerd. Vrijdag zal de Dragon aan het ISS gekoppeld worden.
Lancering Dragon naar ISS afgebroken
Cape Canaveral, 19 mei - De lancering van een Falcon-9 raket van SpaceX met het Dragon ruimtevrachtschip is vanochtend enkele seconden na het ontsteken van de motoren afgebroken. Uit onderzoek is gebeleken dat een klep in motor nr. 5  defect was. Deze wordt vervangen en dinsdagochtend om 9.44u wordt een nieuwe poging gewaagd. 
Miljardairs willen mijnbouw op asteroïden
Seattle, 20 april - Een aantal beroemde miljardairs hebben het bedrijf Planetary Resources opgericht met als doel asteroïden te gaan ontginnen. Regisseur James Cameron, Xprize oprichter Peter Diamandis en nog enkele anderen denken "triljoenen dollars aan het bruto binnenlands product van de wereld toe te voegen".

Bacteriën op Enceladus?
Washington, 27 maart - De Saturnusmaan Enceladus zou wel eens de beste plek in het zonnestelsel kunnen zijn om leven te vinden. De ruimtesonde Cassini heeft zout gevonden in het ijs dat door de vele geisers op het oppervlak wordt uitgestoten. Het zoutgehalte in de ijsdeeltjes is hetzelfde als in de oceanen op aarde!  Dat leidt tot de theorie dat er in de ondergrondse zee op Enceladus leven kan voorkomen.
Lees verder/FOTO

Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
Amsterdam, maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.Eerste lancering Vega-raket succes
Kourou, 13 februari - De eerste proefvlucht van de nieuwe Europese raket Vega is een succes. De raket startte om 1100 u Nederlandse tijd en bracht acht mini-satellieten in de ruimte. De drie trappen van de Vega werken allemaal op vaste brandstof. De raket kan, afhankelijk van de baan, ladingen van 300 tot 2500 kg lanceren.
Lees verder/foto's en video
 

naar boven? toets  home


Elke dag nieuwe foto

  Google
spacenews

laatst vernieuwde pagina:
exoplaneten

Exoplaneten

Live positie ISS - 
gratis kalender

ruimtespel

Wat weeg je op 
de Maan of Mars ?


De ESA maanlander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2005-2020 Bureau de Toekomst HOME