Ruimtevaart: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen.

Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.  (groter scherm:F11)
Bookmark and Share  
Nieuw op spacenews.nl: een kinderpagina met kleurplaten (Win een maanposter!), spellen en knutselprojecten. Kijk op Space 4 kids

Wetenschappers: er kan leven op Mercurius zijn
24 maart 2020 - Er is een minuscule kans dat Mercurius alles heeft wat nodig is om leven te herbergen. De onderzoekers stellen dat het chaotische oppervlak van Mercurius niet het gevolg is van aardbevingen, ... lees verder
Doorbraak: eerste SMS-je van satelliet naar standaard mobieltje
22 maart 2020 - De firma Lynk claimt als eerste erin geslaagd te zijn een SMS-je van een satelliet naar een standaard mobiele telefoon op de aarde te verzenden. Dit deden ze met nanosatellieten in een lage baan om de aarde.
Lancering Chinese LM-7A raket mislukt
16 maart 2020 - De Chinese regering heeft niet bekendgemaakt wat de oorzaak is van de mislukking van de lancering vanaf de Wenchang lanceerbasis op het eiland Hainan. Hierbij ging de Xinjishu Yanzheng-6 satelliet verloren die nieuwe technologie moest testen.
'Lunar Gateway' niet meer nodig voor maanlanding in 2024
15 maart 2020 - De zogenaamde Lunar Gateway, een mini-ruimtestation in een baan om de maan, is niet meer nodig voor een bemande maanlanding in 2024. Dat heeft Doug Loverro, directeur van NASA's bemande ruimtevaart programma, meegedeeld. Dat is een drastische beleidswijziging om de deadline van 2024 te kunnen halen.
'Mol' van Marslander InSight werkt weer
14 maart 2020 - De zogenaamde Mol van Marslander InSight werkt eindelijk weer. Het apparaat dat een thermometer vijf meter diep de grond in moet slaan, zit al een jaar vast. Door nu met de robotarm op de Mol te duwen, blijkt deze weer in beweging te komen.

De Insight op Mars met rechts vooraan de 'Mol'. (tekening: NASA)
Lancering ExoMars uitgesteld tot 2022
12 maart 2020 - De lancering van de Europees-Russische ExoMars missie is twee jaar uitgesteld. Er is meer tijd nodig om test te doen om te bepalen of alle onderdelen goed werken. De rover gaat tot een diepte van twee meter boren om te zoeken naar tekenen van leven.

Montagefoto van de ExoMars op Mars (foto ESA)
SpaceX: Bemande missie Dragon al in mei
11 maart 2020 - SpaceX directeur Gwynne Shotwell heeft aangekondigd dat ze een bemande missie van de Crew Dragon ergens in mei willen lanceren.
Nieuwste Starship prototype doorstaat druktest van tank.

10 maart 2020 - Driemaal is scheepsrecht: Starship versie SN2 van SpaceX overleefde zondag een cryogene druktest met vloeibare stikstof. De vorige test bleek te zijn mislukt door een zwakke plek bij de ophangpunten van de motoren.
Aankomst Dragon vrachtschip bij ISS- laatste koppeling met robotarm
9 maart 2020- NASA-astronaut Jessica Meir gebruikte voor de laatse keer de robotarm van het ruimtestation om de Dragon te grijpen en aan het ISS te koppelen. De nieuwe versie van de Dragon zal direct aan het station koppelen. De lancering van deze Dragon 2 staat gepland voor oktober. 
Onderzoek: 61 problemen met Boeings Starliner ruimteschip

Starliner na de landing op airbags (foto NASA)

7 maart 2020- Een NASA onderzoek heeft 61 problemen gevonden met Boeings Starliner ruimteschip.  Bij de eerste testvlucht hiervan kwam het in een verkeerde baan terecht waardoor het niet kon koppelen met het ISS. De meeste fouten zijn softwareproblemen. NASA zal ook een evaluatie van de bedrijfscultuur van Boeing uitvoeren. Boeing heeft $410 miljoen gereserveerd voor een eventuele extra onbemande testvlucht.

SpaxeX S
tarship prototype ontploft tijdens druktest
29 februari 2020 - Voor de tweede keer is een Starship prototype van SpaceX ontploft tijdens een druktest met vloeibare stikstof. De test was op het terrein van SpaceX in Boca chica (Texas). Op de video is te zien dat de onderkant van de tank het begeeft.
Exoplaneet met regenwolken kan bewoonbaar zijn
20 februari 2020 - De planeet, K2-18b genaamd, is 124 lichtjaar van ons vandaan en is 2,6 maal zo groot als de Aarde. Vorig jaar ontdekten astronomen wolken van water in de  waterstofrijke atmosfeer, een primeur voor zo'n kleine planeet. Nu heeft een onderzoeksteam in het Verenigd Koninkrijk berekend dat de planeet inderdaad een waterwereld zoals de aarde kan zijn.
Japan gaat bodemmonster van Marsmaan Phobos ophalen.

20 februari 2020 -De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA gaat in 2024 een ruimtesonde naar de Marsmaan Phobos sturen. De Martian Moons Exploration missie (MMX) moet 
de eerste ruimtesonde in de geschiedenis worden die een retourtje Mars gaat maken. 
De MMX gaat gedurende drie jaar een gedetailleerde kaart van de beide Marsmanen, Phobos en Deimos, maken en in 2030 een bodemmonster van tien gram naar de aarde terugbrengen.
Video

De MMX sonde (foto JAXA)

Juno vindt geen oplossing voor Jupiters water mysterie.
18 februari 2020- NASA's Juno sonde heeft het watergehalte in de atmosfeer van Jupiter gemeten. Slechts 0,25 procent van de de atmosfeer blijkt uit water te bestaan. Dat is meer dan  de Galileo sonde in 1995 had  gemeten. Deze vond een hoeveelheid die tien keer minder was verwacht. Het verschil kan nog niet verklaard worden.
Solar Orbiter gelanceerd voor onderzoek naar polen van de zon.

10 februari 2020 - Een Atlas V raket heeft vanaf Cape Canaveral de Solar Orbiter richting de zon gelanceerd. Deze ruimtesonde van de ESA zal, in samenwerking met de NASA, voor het eerst foto's nemen van de poolgebieden van de zon.

Compositiefoto van de Solar Orbiter bij de zon (foto ESA)

Maanreiziger zegt datingshow af.
30 januari 2020 -
De Japanse miljardair Yusaku Maezawa heeft zich teruggetrokken uit de reality show waarmee hij op zoek zou gaan naar een vriendin om hem te vergezellen op een reis rond de maan aan boord van SpaceX's Starship. Hij heeft geen reden opgegeven.
Test reddingssysteem Dragon ruimteschip succes 

19 januari 2020 - SpaceX heeft zondag met succes een Falcon 9-raket gelanceerd voor de "in-flight abort-test" van hun Crew Dragon-ruimtevaartuig. Tijdens de onbemande vlucht startte de Dragon zijn motoren en ontsnapte zo aan de Falcon raket, die even later, zoals gepland, explodeerde.
De Dragon landde even later veilig in zee


Het moment waarop de Dragon loskomt van de raket.

Japanse miljardair zoekt vrouw voor maanreis 

18 januari 2020 - De Japanse miljardair Yusaku Maezawa gaat meedoen aan een reality-tv datingspel met een maanreis als prijs. Hij heeft een vlucht geboekt op het Starship ruimteschip van SpaceX voor een reis rond de maan die al in 2023 begint. Vrouwen die met hem mee willen moeten ouder dan 20 zijn, geļnteresseerd zijn in ruimtevaart en wereldvrede.

Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.naar boven? toets  home


Elke dag nieuwe foto

laatst vernieuwde pagina:
de planeten

Live positie ISS

 
© 2005-2020 Bureau de Toekomst HOME