Ruimtevaart: nieuws, foto's  en achtergrondartikelen.

Nieuwe bezoeker? Doe de rondleiding.  (groter scherm:F11) Facebook
Bookmark and Share  
Nieuw op spacenews.nl: een kinderpagina met kleurplaten (met gratis maanposter!), spellen en knutselprojecten. Kijk op Space 4 kids

Nieuwe pagina op spacenews.nl: De zon. Met onder meer Live beelden van de SDO satelliet.

Crew Dragon gekoppeld aan ruimtestation
1 juni 2020 - De Crew Dragon is zondagmiddag om 16.16 u gekoppeld aan het ISS. Daarmee is de bemanning van het ruimtestation uitgebreid naar vijf personen.  Lees verder

De Dragon nadert het ISS. (foto NASA)
Lancering Crew Dragon succes: koppeling ISS morgenmiddag
30 mei 2020 - De Crew Dragon van SpaceX is vanavond om 21.22 u vertrokken naar het ruimtestation ISS. De astronauten Douglas Hurley en Robert Behnken zullen daar zaterdagmiddag al aankomen na een vlucht van slechts 19 uur. Dat is veel sneller dan de space shuttle die er twee dagen over deed. De zogenaamde Demo-2 (DM-2) missie zal ruim 3 maanden duren.

De bemanning steekt hun duim op om het succes te vieren.
(foto SpaceX)
De zon is weer actief
29 mei 2020 - Voor het eerst sinds twee jaar is de zon weer actief. Zie de live beelden op de zon pagina.
SpaceX Starship SN4 onploft na korte test motor
29 mei 2020 - Starship SN4, een testmodel van het toekomstige Starship van SpaceX, is onploft. Een minuut nadat de motor enkele seconden had gedraaid, ontplofte de tank, waarschijnlijk door een lek.
Lancering Crew Dragon uitgesteld vanwege slecht weer
27 mei 2020 - De lancering van de Crew Dragon, met astronauten Douglas Hurley en Robert Behnken, is woensdag vanwege het slechte weer afgelast. De volgende poging is zaterdagavond om 21.22 u.

De astronauten tijdens een oefening afgelopen zaterdag.
(foto NASA)
Testvlucht LauncherOne mislukt
25 mei 2020 - De eerste vlucht van de LauncherOne van Virgin Orbit is mislukt door een storing in de eerste trap van de raket. Naar de precieze oorzaak wordt nog onderzoek gedaan. Een tweede exemplaar van de raket is al bijna klaar

foto:  Virgin Orbit
Een spannende week in de ruimte: lanceringen en samenstand
24 mei 2020 - Deze week worden voor het eerst sinds het space shuttle tijdperk Amerikaanse astronauten in een eigen ruimteschip gelanceerd. De lancering van de Dragon is op zijn vroegst woensdag. Lees verder/FOTO Richard Branson verwacht dat zijn bedrijf Virgin Orbit, gevestigd in Californië, dit weekend voor het eerst een raket, de LauncherOne, zal lanceren vanonder een jumbojet. En zondagavond vlak na zonsondergang is een samenstand van de maan, Mercurius en Venus laag aan de Westelijke hemel te zien.
Nieuwe storm ontdekt op Saturnus
18 mei 2020 - Een Australische amateur-astronoom heeft een witte vlek vlakbij de noordpool van Saturnus ontdekt vlak bij de rand van de beroemde zeshoek. Deze vlek blijkt een nieuwe storm te zijn. Lees verder/FOTO
Brits bedrijf gaat video van de aarde naar je smartphone sturen
15 mei 2020 - Het Britse bedrijf Sen heeft een contract gesloten om in de zomer van 2021 zijn eerste 'EarthTV' satelliet te laten lanceren. Een groep van deze nanosatellieten zal real-time video's vanuit de ruimte naar smartphones en PC's streamen zodat iedereen kan genieten van het 'overview effect' vanuit de ruimte.
Nieuwe komeet misschien in juni met het blote oog te zien
13 mei 2020 - De pas ontdekte komeet SWAN wordt in juni misschien helder genoeg  om met het blote oog te zien. Een Australische amateurastronoom heeft deze ijzige bezoeker  opgemerkt toen hij beelden bekeek van de SOHO, een sonde van de ESA en NASA die de zon besturdeert.

foto: Gerald Rhemann
Tom Cruise gaat film in ruimtestation maken
6 mei 2020 - NASA directeur Bridenstine heeft bevestigd dat zijn organisartie samenwerkt  met Tom Cruise en SpaceX met als doel een een film op te nemen in het International Space Station.
China lanceert nieuw type ruimteschip met nieuwe raket

5 mei 2020 - Een Lange Mars 5B (LM 5B) raket heeft een nieuw type bemand ruimtevaartuig gelanceerd. Het was ook de eerste vlucht van dit type raket. Het nieuwe, nog naamloze, ruimteschip heeft plaats voor zes astronauten. Lees verder op de China pagina

NASA kiest drie bedrijven voor ontwerp maanlander
30 april 2020 - De NASA heeft SpaceX, Blue Origin en Dynetics gevraagd om een ontwerp voor een bemande maanlander te maken en te testen. De drie Amerikaanse bedrijven krijgen samen $ 967 miljoen hiervoor. 
Emiraten sturen sonde naar Mars
26 april 2020 - De VAE (Verenigde Arabische Emiraten) gaan de eerste Arabische Marsmissie lanceren. De sonde, Al Amal ( “Hoop”) genaamd, gaat onderzoek doen naar de  atmosfeer van de rode planeet en zal in juli door een Japanse H-IIA raket gelanceerd worden. Marspagina
NASA publiceert nieuwe maankaart

26 april 2020 - De NASA en de Amerikaanse Geologische dienst USGS hebben een nieuwe zeer gedetailleerde kaart van de  maan gepubliceerd. Lees verder/grote foto

Hubble telescoop viert 30e verjaardag met foto van ‘Kosmisch Rif’
24 april 2020 - De NASA en ESA hebben een schitterende foto gepubliceerd, gemaakt door de Hubble ruimtetelescoop. Bekijk de foto op de Hubble -pagina.
NASA astronauten gaan trainen in ruimteschip van Virgin Galactic
21 april 2020 - NASA directeur Jim Bridenstine heeft bekendgemaakt dat zijn astronauten    gaan trainen in het ruimteschip Spaceship Two van Virgin Galactic. Dit maakt een paraboolvlucht waarin de passagiers enkele minuten gewichtloos zijn. Zie ruimtetoerisme
Kepler gegevens onthullen aarde-achtige planeet 
20 april 2020 - Astronomen hebben in de gegevens van de gepensioneerde Kepler ruimtetelescoop een planeet ontdekt van vrijwel dezelfde grootte als de aarde die zich in de bewoonbare zone van zijn ster bevindt. Lees verder
Primeur in de ruimte: satelliet wordt hergebruikt
20 april 2020 - De Amerikaanse firma Northrop Grumman kondigde vrijdag aan dat haar Mission Extension Vehicle-1 (MEV-1), de Intelsat 901 satelliet heeft terugggeplaatst in een positie waar hij zijn werkzaamheden kan hervatten. De satelliet kan hierdoor weer vijf jaar gebruikt worden, wat een enorme kostenbesparing oplevert.

De Intelsat 901 gezien vanuit de MEV-1.
(foto Northrop Grumman)
Meteoorinslag vernielt meer dan honderd huizen in Nigeria
19 april 2020- Een meteoorinslag in Akure, Nigeria, heeft op 28 maart een weg en meer dan honderd huizen, een school en een kerk vernield en een inslagkrater van 21 meter veroorzaakt.

Eerste
bemande vlucht van SpaceX Crew Dragon op 27 mei
18 april 2020- De eerste bemande vlucht van het Crew Dragon ruimteschip van SpaceX is gepland op 27 mei. Dit liet de NASA zojuist weten. 
Lees verder/FOTO
Twee mislukte Chinese lanceringen in korte tijd
9 april 2020- De lancering van een Chinese Lange Mars 3B raket is donderdag mislukt waarbij een Indonesische
communicatiesatelliet verloren ging. Het was de tweede mislukte Chinese lancering in minder dan een maand. Op 16 maart mislukte de eerste lancering van de nieuwe LM-7A raket wat leidde tot het verlies van een geheime militaire satelliet.
Rocket Lab plukt eerste trap Electron raket uit de lucht
8 april 2020 - De firma Rocket Lab is in Nieuw-Zeeland er voor het eerst in geslaagd de eerste trap van hun Electron raket op te vangen. Op deze video is te zien hoe de rakettrap door een helikopter werd losgelaten en aan een parachute afdaalde. Een tweede helikopter greep de parachute met een haak en wist de rakettrap een zachte landing op de grond te bezorgen.
Boeing wil tweede onbemande
Starliner testvlucht 
7 april 2020 - Boeing en NASA hebben besloten om een tweede onbemande testvlucht van het Starliner ruimteschip uit te voeren. Een datum is nog niet bekendgemaakt. Bij de eerste vlucht kwam het in een verkeerde baan terecht waardoor het niet kon koppelen met het ISS. Ook bleken er tientallen fouten in de software te zitten. 
Starship SN3 geïmplodeerd tijdens tanktest
3 april 2020- Voor de derde keer is een Starship prototype van SpaceX verwoest tijdens een druktest met vloeibare stikstof. De tank implodeerde deze keer, wat erop duidt dat hij niet stevig genoeg was. SN4, het vierde prototype is al in aanbouw.
Wetenschappers: er kan leven op Mercurius zijn
24 maart 2020 - Er is een minuscule kans dat Mercurius alles heeft wat nodig is om leven te herbergen. De onderzoekers stellen dat het chaotische oppervlak van Mercurius niet het gevolg is van aardbevingen, ... lees verder
Doorbraak: eerste SMS-je van satelliet naar standaard mobieltje
22 maart 2020 - De firma Lynk claimt als eerste erin geslaagd te zijn een SMS-je van een satelliet naar een standaard mobiele telefoon op de aarde te verzenden. Dit deden ze met nanosatellieten in een lage baan om de aarde.
Lancering Chinese LM-7A raket mislukt
16 maart 2020 - De Chinese regering heeft niet bekendgemaakt wat de oorzaak is van de mislukking van de lancering vanaf de Wenchang lanceerbasis op het eiland Hainan. Hierbij ging de Xinjishu Yanzheng-6 satelliet verloren die nieuwe technologie moest testen.
'Lunar Gateway' niet meer nodig voor maanlanding in 2024
15 maart 2020 - De zogenaamde Lunar Gateway, een mini-ruimtestation in een baan om de maan, is niet meer nodig voor een bemande maanlanding in 2024. Dat heeft Doug Loverro, directeur van NASA's bemande ruimtevaart programma, meegedeeld. Dat is een drastische beleidswijziging om de deadline van 2024 te kunnen halen.
'Mol' van Marslander InSight werkt weer
14 maart 2020 - De zogenaamde Mol van Marslander InSight werkt eindelijk weer. Het apparaat dat een thermometer vijf meter diep de grond in moet slaan, zit al een jaar vast. Door nu met de robotarm op de Mol te duwen, blijkt deze weer in beweging te komen.

De Insight op Mars met rechts vooraan de 'Mol'. (tekening: NASA)
Lancering ExoMars uitgesteld tot 2022
12 maart 2020 - De lancering van de Europees-Russische ExoMars missie is twee jaar uitgesteld. Er is meer tijd nodig om test te doen om te bepalen of alle onderdelen goed werken. De rover gaat tot een diepte van twee meter boren om te zoeken naar tekenen van leven.

Montagefoto van de ExoMars op Mars (foto ESA)
SpaceX: Bemande missie Dragon al in mei
11 maart 2020 - SpaceX directeur Gwynne Shotwell heeft aangekondigd dat ze een bemande missie van de Crew Dragon ergens in mei willen lanceren.
Nieuwste Starship prototype doorstaat druktest van tank.

10 maart 2020 - Driemaal is scheepsrecht: Starship versie SN2 van SpaceX overleefde zondag een cryogene druktest met vloeibare stikstof. De vorige test bleek te zijn mislukt door een zwakke plek bij de ophangpunten van de motoren.
Aankomst Dragon vrachtschip bij ISS- laatste koppeling met robotarm
9 maart 2020- NASA-astronaut Jessica Meir gebruikte voor de laatse keer de robotarm van het ruimtestation om de Dragon te grijpen en aan het ISS te koppelen. De nieuwe versie van de Dragon zal direct aan het station koppelen. De lancering van deze Dragon 2 staat gepland voor oktober. 
Onderzoek: 61 problemen met Boeings Starliner ruimteschip

Starliner na de landing op airbags (foto NASA)

7 maart 2020- Een NASA onderzoek heeft 61 problemen gevonden met Boeings Starliner ruimteschip.  Bij de eerste testvlucht hiervan kwam het in een verkeerde baan terecht waardoor het niet kon koppelen met het ISS. De meeste fouten zijn softwareproblemen. NASA zal ook een evaluatie van de bedrijfscultuur van Boeing uitvoeren. Boeing heeft $410 miljoen gereserveerd voor een eventuele extra onbemande testvlucht.


Te koop: biografie van astronoom Jan Oort
maart 2012- Sinds kort ligt hij in de winkel: De biografie van de beroemde Nederlandse sterrenkundige Jan Oort. Door velen beschouwd als de grootste sterrenkundige van de twintigste eeuw. Hij was grondlegger van de Nederlandse radiosterrenkunde, 'ontdekker' van de Oort wolk en nog veel meer.
Koop het online.


Meer nieuws in het nieuwsarchief
naar boven? toets  home


Elke dag nieuwe foto

laatst vernieuwde pagina:

De zon 
nu met live satellietbeeld

Live positie ISS

 
© 2005-2020 Bureau de Toekomst HOME