De nieuwe Maanrace

Nieuwe maanauto in parade voor Obama
Washington, 20 januari 2009 - Een prototype van de maanauto van de NASA rijdt vanavond mee in de parade bij de inauguratie van president Obama. Vanaf ongeveer 20.30 uur Nederlandse tijd. Na afloop is de video te zien op de NASA site.:
Klik hier

Lees ook:

NASA's maanplannen

Ontwerp Crew Exploration Vehicle (CEV)

Nieuwe NASA-raketten

 

NASA test opblaasbare maanbasis
28 maart 2007 - De NASA test de komende maanden een opblaasbare module die als maanbasis gebruikt kan worden. De module is 3,65m in diameter en 5,5m hoog.

 
En zo ziet het er van binnen uit

Duitsland wil eigen maansonde
28 februari 2007 - Duitsland wil een eigen sonde naar de maan sturen. Als de regering het goedkeurt kan de sonde al in 2013 naar de maan vertrekken met een ariane 5 raket. Op de foto hiernaast een impressie hoe de landing van de sonde op de maan er uit zou kunnen zien.

2008 - De missie gaat voorlopig niet door omdat de Duitse regering er niet genoeg geld voor over heeft.

Japan denkt aan schrappen maanmissie
15 januari 2006 - De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft aanbevolen om de Lunar-A maanlander te schrappen. De sonde moest twee seismometers in de maanbodem schieten. Het moederschip is echter al tien jaar geleden gebouwd en is dusdanig in verval dat reparatie te duur is. De definitieve beslissing wordt eind januari genomen. 
"Britse maanplannen onwaarschijnlijk"
11 januari 2007 - De Britse plannen voor bemande maanreizen zijn "zeer onwaarschijnlijk", aldus David Parker, directeur ruimtewetenschap van het British National Space Centre (BNSC). De plannen werden bekendgemaakt na afloop van een tweedaags symposium. "Het was niet de bedoeling beslissingen te nemen maar om een ontwikkelingsproces van anderhalf jaar te starten", aldus Manuel Valls van de ESA. De Britten zouden in 2010 een eerste sonde "Moonlight" kunnen lanceren die vier meter lange harpoenen in de maanbodem zou schieteen. Daarna zou een maanlander, "Moonraker" genaamd, volgen die de beste plaats voor een bemande landing zou moeten bepalen.
2005-2013 Bureau de Toekomst HOME