Hubble pagina

Hubble website:
http://hubblesite.org

ESA's Hubble pagina: http://www.esa.int/science/hubble

NASA's Hubble website: 
http://www.nasa.gov/hubble

De Hubble ruimtetelescoop is een samenwerkingsproject van de NASA en de Europese ESA. Dat laaste wordt wel eens vergeten omdat het in de media onderbelicht blijft.
Alle foto's: (c) Hubble heritage team


Hoop voor de Hubble

Hubble 16 jaar (foto M82)

Hubble 15 jaar (foto Adelaarsnevel)

Hubble moet zaterdag weer werken
23 oktober 2008 - De twee problemen met de Hubble-telescoop zijn opgelost, liet de NASA vandaag weten. Zaterdag zullen de systemen opnieuw worden gestart en dan moet de telescoop het weer doen. Het eerste probleem, met de Advanced Camera for Surveys (ACS) bleek aan de software te liggen. Het tweede, een elektrische storing, is volgens de deskundigen niet ernstig en komt wel vaker voor bij apparatuur die jaren niet ingeschakeld is geweest.
Hubble reparatie uitgesteld tot 2009
3 oktober 2008 - Door een storing in de Hubble telescoop is de onderhoudsmissie uitgesteld tot begin 2009. Afgelopen weekend was er een probleem met de opslag en verzending van gegevens. De shuttle kan een reservesysteem meenemen, maar dit moet eerst uitgebreid getest worden en dat duurt tot januari.
Hubble ziet bewijs voor donkere materie
16 mei 2007 - De Hubble telescoop heeft een ring van donkere materie ontdekt rond twee op elkaar gebotste clusters van sterrenstelsels. De materie rond de cluster Cl 0024+17 is ontdekt doordat deze het licht van achtergrondsterren afbuigt.
Compositiefoto van de donkere materiering

Belangrijkste camera Hubble weer uitgevallen
30 januari 2007 - De Advanced Camera for Surveys (ACS) van de Hubble telescoop is weer uitgevallen. Op 27 januari schakelde het apparaat in een "veilige toestand" na een stroomstoring. Het is nog niet bekend wat voor gevolgen dit heeft voor de geplande onderhoudsmissie van de Hubble in 2008.
Hubble krijgt toch opknapbeurt
31 oktober 2006 - Er komt toch een onderhoudsvlucht van een space shuttle naar de Hubble telescoop. Dat heeft NASA-directeur Griffin zojuist bekendgemaakt. Hij acht de shuttle nu veilig genoeg hiervoor. De vlucht, STS-125, zal in 2008 plaatsvinden. Er zullen twee nieuwe instrumenten geļnstalleerd worden: De Cosmic Origins Spectrograph (COS) en de Wide Field Camera 3 (WFC3). Ook zal geprobeerd worden de Space Telescope Imaging Spectrograph te repareren. Deze is sinds 2004 defect.
1 juli 2006- De Advanced Camera for Surveys (ACS) van de Hubble telescoop doet het weer. Door over te schakelen op een reserve stroomvoorzieningen wisten technici van het grondstation in Greenbelt het probleem op te lossen.
24 juni 2006- Het belangrijkste instrument van de Hubble telescoop, de Advanced Camera for Surveys (ACS) werkt sinds 19 juni niet meer. Technici zoeken uit waarom het apparaat in 'safe mode' is gegaan. Het apparaat is pas in 2002 in de telescoop geplaatst. NASA verwacht dat het probleem opgelost kan worden hoewel de oorzaak nog niet bekend is. NASA heeft nog steeds geen besuit genomen over een nieuwe onderhoudsmissie van de space shuttle naar de Hubble. Dit zal de NASA pas doen nadat de volgende shuttlevlucht met succes is afgerond.
© 2005-2013 Bureau de Toekomst HOME